kpss soyut işlemler dönemi

Soyut İşlemler Dönemi

Soyut işlemler dönemi kpss eğitim bilimleri Piaget’in bilişsel gelişim dönemleri içinde son sırada yer almaktadır. Piaget’in bilişsel gelişim dönemleri içinde önceki konularda duyusal motor dönemi, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönem bölümlerini işlemiştik. Şimdi de son bölüm olan soyut işlemler dönemi konusunu irdeleyeceğiz.

Soyut İşlemler Dönemi (12-16 Yaş)

Kpss eğitim bilimleri Piaget’in bilişsel gelişim dönemlerinde son sırada yer alan soyut işlemler dönemi ile ilgili bazı özellikleri sıralayalım.

  • Tümdengelimsel düşünme gücüne ulaşılır.
  • Tümevarımsal ve tümdengelimsel düşünme bir arada kullanılabilir.
  • Soyut düşünme ortaya çıkar.
Atasözleri, mecazi anlam taşıyan deyişler rahatlıkla anlaşılır hale gelir.
  • Zihinden işlem yeteneği ortaya çıkar.
  • Birleştirici düşünülebilir.
  • Bir tez oluşturabilir ve bunu savunabilir.
  • Hipotetik düşünce ortaya çıkar.
  • Ergen benmerkezciliği ortaya çıkar.
  • Hayali seyirciler, aşırı idealizm ve omnipotent düşünce ortaya çıkar.
  • Göreli kavramlar anlaşılabilir ve doğru şekilde kullanılabilir.
  • Toplumsal konulara olan ilgi artar ve bu konularla ilgili sorumluluk alma isteği ortaya çıkar.
Piaget’e göre bütün insanlar soyut işlemler geliştiremez. Çünkü yaşadığı çevrenin bireyin soyut düşünmesine elverişli bir ortam olması gerekmektedir.

Kpss eğitim bilimleri soyut işlemler dönemi ile ilgili ortaya çıkan bazı kavramları işleyelim.

Tümdengelim

Doğru olduğu varsayılan temel prensiplerden yola çıkarak özelin ortaya çıkarılmasıdır.

Bilimsel düşünebilme için zorunlu bir yoldur.
Öğretmen olabilmek için eğitim fakültesi mezun olması gerektiğini öğrenen Fatma, kendi öğretmeninin de eğitim fakültesinden mezun olduğu sonucuna varır.

Hipotetik Düşünme

Bireyin içinde bulunduğu koşullara göre bir düşünceyi uygun tezler yürüterek savunabilme yeteneğidir.

Hipotetik düşünen bireyler bir deney planı hazırlayabilir, uygular ve sonuca ulaşabilir.

Birleştirici Düşünme

Değişen birkaç nitelik veya değişkeni içeren problemleri çözebilmedir. Birleştirici düşünen birey, her bir değişkeni tek tek alıp test edebilir ve sonra bunları birleştirerek problemleri çözebilir.

Ergen Benmerkezciliği

Bireyin bir düşünceye sahip olduğu zaman bunun mutlak doğruluğuna inanıp idealleri uğruna diğer görüşleri alamamasıdır. Ergen, kendi zihninde oluşturduğu ideal dünya profili ile çatışan diğer yaşantılara tahammül edemez.

Ülkeden uygulanacak nükleer santral projesine hayır düşüncesine sahip bir ergen, bu düşüncesini idealist bir şekilde savunur ve aksi görüşlere çoğunlukla tahammülü yoktur. Aynı şekilde politik örgütlere katılım gösterebilir ve bu görüşleri büyük bir inançla savunabilir.

Ergen benmerkezciliği ile ilgili ortaya çıkan birkaç kavram vardır.

  • Hayali Seyirciler: Ergen kişinin çevresinde sürekli olarak kendisini izleyen bir seyirci topluluğu olduğuna inanmasıdır. Herkesin kendisiyle ilgilendiğini sanır ve buna bağlı olarak çevrenin tepkisine önem verir.
Okula doğru giden Ayşe okul bahçesine girdikten sonra herkesin kendisine baktığına inanır.
  • Kişisel Efsane: Ergen kişi, kendisini diğer insanlardan tamamen farklı olarak görür. Yaradılışının diğer insanlardan daha özel bir nedeni olduğuna inanır. Herkesten daha iyiliksever ve daha insancıl olduğunu düşünebilir. O kadar öznedir ki ölümün ile kendisiyle karşılaşmayacağına inanır. ”Bana bir şey olmaz” mantığı içindedir ergen.
  • Omnipotent Düşünce: Ergen kişinin yaşamı basite almasıyla beraber ”benim gücüm her şeye yeter” demesidir. Ergen kişinin yaşamı çok basite almasıdır.
Anne ve babanın yaşamı çok ciddiye aldığını düşünen Filiz, ”her şeyi çok fazla abartıyorlar, yaşam hiç de onların düşündüğü kadar zor değil” demektedir. Omnipotent düşünceye sahiptir.

Göreli Kavramlar

Soyut işlemler dönemi içindeki birey ”Bana göre, sana göre” ayırımı yapabilir. Aynı olayın farklı koşullarda farklı anlamlara gelebilmesi göreli kavramlar olarak açıklanır.

Kpss eğitim bilimleri içinde oyut işlemler dönemi ile beraber Piaget’in bilişsel gelişim dönemleri tamamlanmıştır. Kpss gelişim psikolojisi dersinin bir sonraki konusu Vygotsky Sosyal Gelişim Kuramı olacaktır.

, , , ,

7 Yorum Yapılmış Soyut İşlemler Dönemi

  1. Anonim 13 Eylül 2017 at 17:42 #

    birbirinden farklı kuramlar var. site güzel tasarlanmış.

  2. Selin 12 Aralık 2016 at 22:19 #

    İdealizm kavramını açıklar mısınız

  3. Hediye 26 Temmuz 2016 at 23:10 #

    Arkadaşlar soyut işlemler dönemini işletme dersi ile nasıl ilişkilendirme biliriz.

  4. Gupse 18 Kasım 2015 at 09:02 #

    Hipotetik düşünmeye örnek:Hakan yurtdışında eğitim görmek istiyor fakat ailesinin de ekonomik durumunun uygun olmadığının farkında bu nedenle ders çalışıp not ortalamasını yükseltirse burs kazanarak bu imkanı elde edeceğini düşünür.yani hipotetik düşünme sadece var olan olaylar üzerine değil olası durumlar üzerine de akıl yürtmedir

  5. asdghf 22 Ekim 2015 at 21:17 #

    hipotetik düşünme ile ilgili bikaç örnek yazabilir misiniz ?

  6. sınav kurbanı 02 Eylül 2015 at 02:04 #

    neden bir sonraki konu Vygotsky Sosyal Gelişim Kuramı iken alttaki oka Edimsel Koşullanma Sürecinin linki atılmış. Geçen dalgınlıkla baya alakasız konulara geçmişim bi el atsanız buna 🙂

    • Serkan Tekbaş 07 Eylül 2015 at 21:59 #

      Onlar önerilen linklerdir. Konunun devamı niteliğinde değildir.

Bir Cevap Yazın