kpss etkili öğretim modeli

Etkili Öğretim Modeli

Etkili öğretim modeli kpss eğitim bilimleri öyt dersine ait öğretim modellerinden birisidir. Slavin’in geliştirdiği etkili öğretim modeli öğrenme düzeyini etkileyen değişkenlerin çözümlenmesi yoluyla, öğrenme başarısının arttırılabileceği varsayımına dayanan bir öğrenme modelidir. Okulda öğrenme modelinde olduğu gibi etkili öğretim modeli de temel öğelere ve değişkenlere sahiptir.

Etkili Öğretim Modeli

Kpss eğitim bilimleri öyt dersine ait etkili öğretim modeli 4 tane temel değişkene sahiptir.

1) Öğretimin Niteliği: Bir öğrenme malzemesinin öğrencide oluşturduğu anlamdır. Malzeme ne kadar anlamlı ise öğrenme de o kadar nitelikli demektir. Bir başka deyişle öğretimin niteliği, öğrencilerin ön bilgileri ile yeni bilgiler arasında anlamlı ilişkiler kurdurabilmeli, uygun ipuçları ve işaretler kullanılarak dersin öğrenci için zevkli ve çekici hale getirilmesi olarak sunulmalıdır.

2) Öğretim Düzeyini Uygun Hale Getirme: Toplu öğretim modelinde karşılaşılan en büyük sıkıntı bireysel farklılıklardır. Bu yüzden öğretimin bireyselleştirilmesi gerekir.

Bireysel özellikleri birbirine benzeyen öğrencilerin gruplaştırılması gibi.

Sınıf ortamında bazı öğrenciler diğerlerinden daha hızlı öğrenirken bazıları da önkoşul öğrenmelerin yetersizliği ya da zaman yetersizliği yüzünden daha yavaş öğrenmektedir. İşte bu amaçla çok yönlü öğretim etkinliklerine başvurulması, etkili öğretim modelinin savunduğu yöntemdir.

3) Güdülenme: Teşvik de diyebileceğimiz güdülenme, öğrencilerin öğrenmeye ilişkin merak ve heyecanlarını uyandırmak amacıyla, öğretmenlerin başvurması gereken yöntemlerin başında gelmektedir. Gerçek yaşamdan alınan örnekler, bu örneklerle beraber öğretim yaşantılarının desteklenmesi önemlidir. Ayrıca öğrenilenlerin günlük hayatta nasıl kullanılacağının açıklanması ve öğrenme çabalarının ödüllendirilmesi güdülenmeyi olumlu yönde etkiler ve etkili öğretim modelinin yürümesini sağlar.

4) Zaman: Kpss öyt dersinde etkili öğretim modelinin son değişkeni olan zaman kavramı da, uygun zaman miktarının öğrenciye verilmesi gerektiğinden önemlidir.

Öğrenciye fazla zaman verilmesi, fazla öğrenme demek değildir.

Etkili bir öğretimin gerçekleşmesi için zamanın verimli kullanılması önemlidir. Öğrencilerin öğretim yaşantılarına aktif bir biçimde katılmaları, zaman kayıplarına ve sınıfta sorunların oluşmasına karşı da etkili bir çözümdür.

Kpss eğitim bilimleri öğretim yöntem ve teknikleri dersine ait Etkili Öğretim Modeli ve bu modele ait değişkenlerin konu anlatımı tamamlandı. Bir sonraki kpss öğretim yöntem ve teknikleri konusu Tam Öğrenme Modeli olacaktır.

, , , ,

1 Yorum Yapılmış: Etkili Öğretim Modeli

  1. KPSS eğitim 06 Mayıs 2019 at 08:15 #

    yerinde açıklamalarla güzel bir anlatım

Bir Cevap Yazın