Türkiye'de iklim tipleri ve bitki örtüsü

Türkiye’de İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü

Türkiye’de İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü konumuzda ülkemizde görülen iklim tiplerini, özelliklerini ve bitki örtü çeşitlerini inceleyeceğiz. Bu konu kpss açısından önemli ve her yıl soru gelebilen bir konudur. Önceki konumuzda Türkiye’de Yağış ve Nemlilik konusunu işlemiştik. Sıradaki konumuz ise Türkiye’de İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü olacaktır.

Türkiye’de İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü

Ülkemiz kuzey yarım küre orta uşağında bulunduğu için Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Ancak bazı etmenler farklı iklimlerin oluşmasına neden olmuştur. Ülkemizde temel olarak 3 farklı iklim tipi vardır. Bunlar Akdeniz, Karadeniz ve Karasal iklim tipleridir.

1. Akdeniz İklimi

Akdeniz bölgesi kıyı şeridi, Kıyı Ege Bölümü, Güney Marmara, Gaziantep çevresinde görülür. Yağış rejimi düzensiz olan bu iklimde yıllık ortalama yağış miktarı 1000mm’nin üstündedir. En fazla yağış kış aylarında, en az yağış ise yaz aylarında görülür. Yağışlar genellikle cephe yağışlarıdır. Kış sıcaklıkları eksi derecelere düşmediği için yağışlar yağmur şeklindedir.

En düşük sıcaklık kışın, en yüksek sıcaklık yazın görülür. Yılda don görülme olayı çok azdır. Bazı yıllarda hiç rastlanmayabilir. Enlemin etkisi ile sıcaklık ortalamaları Akdeniz kıyısından Güney Marmara bölgesine doğru azalır. Kuzeybatıdan etkili olan hava akımı sıcaklığın düşmesine neden olur.

Akdeniz ikliminin bitki örtüsü makidir. Maki her mevsim yeşil kalan, yapraklı, bodur ağaçlardır. Makiler kızılçam ormanlarının tahrip edilmesi ile ortaya çıkmışlardır. Defne, keçiboynuzu, lavanta, zakkum, mersin, kocayemiş, yabani zeytin, tesbih önemli maki türleridir. Maki üst sınırı enlemin ve sıcaklığında etkisi ile Akdeniz’den Güney Marmara bölümüne doğru azalır.

2. Karadeniz İklimi

Karadeniz kuşağı boyunca etkilidir. Doğu Karadenizde 2000-2500mm, Orta Karadenizde 700-1000 mm, Batı Karadenizde ise 1000-1500 mm ortalama yağış miktarıdır. En fazla yağış sonbaharda, en az yağış ise ilkbaharda oluşur. Yağışlar genellikle yamaç yağışı biçimindedir. Her mevsim yağışlıdır ve bu sebeple kimyasal çözünme fazladır. Bağıl nem ve bulutluluk oranın en fazla olduğu iklimdir. Yazları serin ve yağışlı, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Nemlilik, föhn rüzgarları, Kafkas dağlarının kuzeydoğudan gelen rüzgarları engellemesi nedenleri ile yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgemizdir.

Karadeniz iklimi bitki örtüsü ormandır. Yağışın çok olması nedeni ile orman deniz seviyesinden başlar. Ladin, şimşir, kestane yaygın ağaç çeşitlerindendir.

Kpss genel kültür coğrafya dersi Türkiye’de İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü konusunu tamamladık. Sıradaki coğrafya dersi konumuz Türkiye’de Karasal İklim olacaktır.

, , , ,

6 Yorum Yapılmış Türkiye’de İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü

  1. melike 03 Nisan 2018 at 14:39 #

    Konularda biraz sıralama hatası var gibi. Türkiyenin iklimi konusunun peşine bu konu gelmeliydi aradaki basınç ve sıcaklık ya önce ya sonra gelmeliydi karışıklık oluyor biraz. Yinede emeğinize sağlık

  2. Huseyin KOLCU 10 Ekim 2016 at 17:22 #

    Arkadaşlar karasal iklim yazılmamış. Onunda bitki örtüsü bozkır – steptir. Bilginiz olsun

  3. Huseyin KOLCU 10 Ekim 2016 at 17:19 #

    Hayır fullemezsin sadece yüzde 75 gibi birşey de kalırsın

  4. samet 03 Ekim 2016 at 12:02 #

    burdaki konuları hepsını ezberlesem cografyayı fullucem mı

  5. büşraaa 21 Eylül 2016 at 15:32 #

    allah razı olsunn

Bir Cevap Yazın