2. Meşrutiyet'in İlanı

2. Meşrutiyet (23 Temmuz 1908)

2. Meşrutiyet KPSS genel kültür tarih konusu içinde işlenmektedir. 1. Meşrutiyet ile karıştırılmasından dolayı KPSS sorularında genelde ikisi şıklar içinde verilir. Bu yüzden tarih ve olaylar ile kimin zamanında gerçekleştiğine dikkat etmemiz gerekiyor. Böylece bu iki konuyu kronolojik olarak  hafızamızda yer edindirebiliriz. Bir önceki tarih konumuz 19. yüzyıl Osmanlı siyasi gelişmeleriydi. Şimdi 2. Meşrutiyet konusunu detaylarıyla inceleyelim.

2. Meşrutiyet

Bir önceki konudan bildiğimiz üzere Osmanlı, 19. yüzyılda toprak bütünlüğünü koruma çabası içindeydi. Fakat durum böyle olmadı. Özellikle istibdat döneminde artan toprak kayıpları ülkeyi tedirginliğe sürüklemişti. Ekonomik sıkıntılarla beraber özgürlüklerin kısıtlanması 2. Abdülhamit’e karşı muhalefeti arttırmıştı. Diğer yandan Jön Türkler bazı cemiyetler kurarak meşrutiyetin yeniden ilan edilmesi için çaba göstermişlerdir.

Jön Türklerin meşrutiyeti istemelerindeki temel amaç anayasal yönetime tekrar geçilmesini sağlamaktır.
Mustafa Kemal Paşa da Harp Akademisini bitirdikten sonra ilk görev yeri olan Şam’da Vatan ve Hürriyet Cemiyeti‘ni arkadaşlarıyla birlikte kurmuştur. Burayı aklımızda tutalım çünkü cemiyetlerle ilgili KPSS‘de sorular çıkmaktadır.

İttihat ve Terakki Cemiyeti

Meşrutiyetin ilan edilmesini hedefleyen cemiyetlerden İttihad-i Osmaniye (Jön Türkler tarafından kurulan) ve Osmanlı Hürriyet cemiyetleri bir araya gelerek İttihat ve Terakki Cemiyeti‘ni kurmuşlardır.

İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin 2. Meşrutiyet’in ilanında etkisi nedir?

Bu cemiyet Osmanlı ordusunda geniş bir taraftar kitlesine sahip olmuştu. Bu yüzden 2. Meşrutiyetin ilan edilmesi için baskı direkt olarak ordudan gelmeye başlamıştır. Eğer bir ülkedeki iç karışıklıkta ordu yanınızda ise büyük avantaj sahibisiniz demektir. Çünkü yönetime karşı olan sadece halk değil ve bu durum herhangi bir ülkede dahi yöneticileri tedirgin etmeye yeter.

2. Meşrutiyet’in ilan edilmesinde Reval Görüşmelerinin etkisi var mı?

Evet, dolaylı olarak vardır. 1908 yılının Haziran ayında İngiltere ile Rusya arasında Reval Görüşmeleri gerçekleşmiştir. Bu görüşmelerin sonucunda İngiltere, Rusya’nın Boğazlar ve Balkanlar politikalarına artık karışmayacaktı. Dolayısıyla ufukta Rusya tehdidi gözükmekteydi. Bu durum İttihatçıları daha da tedirgin etmiş ve 2. Meşrutiyet’in ilanı konusunda baskısını arttırmasına sebep olmuştur.

2. Meşrutiyet’in ilanı için Hürriyet Tabuları İttihatçılar tarafından kurulmuş ve cemiyetin önde gelenlerinden Resneli Niyazi Bey bu taburla dağa çıkmıştır. Resneli Niyazi Bey’e Enver Bey de katılmıştır. Tüm bunlarla beraber ittihatçılar Selanik Hükumet Konağını işgal etmiştir.

Tüm bu gelişmelerden  ve askeri ayaklanmaların bütün ülkeye yayılmasından çekinen 2. Abdülhamit Anayasayı yeniden yürürlüğe koymuştur ve nihayet 23 Temmuz 1908 yılında Meşrutiyet yeniden ilan edilmiştir.

Peki 2. Meşrutiyet’in ilanı Osmanlı açısından iyi mi olmuştur yoksa kötü mü olmuştur? Kurulan bazı cemiyetler belki bir uyanışı temsil edebilir fakat 2. Meşrutiyet sonrası çıkan karışıklıklar da göze çarpmaktadır. Dolayısıyla bu soruya farklı açılardan bakılarak cevap verilebilir. Bu yüzden ÖSYM içinde farklı yorumlar barındıracağı için bu soruyu böyle sormaz. Ancak şu şekilde sorabilir:

2. Meşrutiyetin ilanından sonra bazı karışıklıklar yaşanmıştır. Aşağıdaki olaylardan hangisinde bu karışıklıkların etkisi olabilir?

  • 5 Ekim 1908’de Bulgaristan bağımsızlığını ilan etmiştir.
  • 6 Ekim 1908’de Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nun Bosna Hersek’i kendi topraklarına kattığını ilan etmiştir.
  • 6 Ekim 1908’de Girit kendisinin Yunanistan’a katıldığını ilan etmiştir.

Yukarıdaki olayların hepsinde 2. Meşrutiyet sonrası karışıklığın etkisi bulunmaktadır. Zaten bu tip sorularda cevaplardaki olayların gerçekleştiği zamana bakarsanız, tarihlerden yola çıkarak da cevap vermeniz mümkündür. Konu başında bahsettiğimiz kronolojik sıralamadan kastımız da buydu.

Kpss Genel Kültür Tarih dersine ait 2. Meşrutiyet konusu tamamlanmıştır. Bir sonraki Tarih konumuz 31 Mart Olayı olacaktır.

, , , ,

11 Yorum Yapılmış 2. Meşrutiyet (23 Temmuz 1908)

  1. tantana 20 Şubat 2018 at 16:10 #

    Dolayısıyla yere göğe sığdıramadıkları Abdülhamit pek başarılı olmadığı gibi onun zamanında inanılmaz toprak ve güç kaybı yaşanmış.
    Peki o zaman bu Abdülhamit hayranlığı niye ?

    • tugce blr 14 Ekim 2018 at 09:30 #

      Burdaki bir cumlelik sinava yonelik yazi iile bu yorumu yaptigina gore senin ona olan hayranligi anlaman beklenemez.derin arastir cok kaynak oku sebebini iyi anlicaksin ve sen de onlardan biri olcaksin.rumuzun gibi bos tantana yapma bilmedigin yerlede SUS.

    • Burak Yılmaz 23 Ekim 2018 at 00:17 #

      Senin gibi birçok kör vatan evlatları onun yaptığını hayal edecek kapasiteye bile sahip değilken zerre kadar ufak tarih bilgileriyle eleştirmekte. Biz gibi vatanperver vatan evlatları da etrafındaki çakallara rağmen 33 yıl boyunca bin zahmetle devleti ayakta tutmasına hayran olunduğunu anlamaya kapasitenin yeteceğini pek sanmıyordum

    • Abdülhamit hayranı ;) 21 Kasım 2018 at 22:23 #

      sen tuttuğun takım maçı kaybederse yada bi alt lige düşerse ondan vazgeçiyomusun tatlım ? şuradaki konudan Abdülhamit’e hayran olunamayacağına kesin kanat getirecek kadar önyargılı ve kapasitesizsin. Sana burda Abdülhamit’in senden daha gerekli ve başarılı bi insan olduğunu anlatırdım ama kapasite yok ki.. ben ne anlatırsam anlatıyim karşı taraf anlayabildiği kadarını anlar.. o yüzden ”Tantana”cım fazla tantana yapma bence.. boş teneke çok ses çıkarırmış.

      • irfan 13 Mayıs 2019 at 22:07 #

        Haklısın, bu “Tantana” gibi insanlara artık cevap vermekten sıkıldım.Artık sende kendini pek yorma.

  2. ayse 12 Ekim 2016 at 23:03 #

    Atatürk ilke ve inkılapları konusu yok mu?

  3. Zeynep 12 Mart 2016 at 11:43 #

    Tesekkur ederiz

  4. sevim 06 Kasım 2015 at 15:35 #

    cok guzel bir site anlatim mukemmel fakat tarih konularinindevamini bir an once yayinlaysbilseniz cok daha guzel olacak

  5. Engin Konukcu 03 Kasım 2015 at 15:34 #

    Konuların devamı ne zaman yayınlanacak ?

    • Serkan Tekbaş 03 Kasım 2015 at 18:47 #

      Konuları eklemeye devam ediyoruz. İlginiz için teşekkürler.

Bir Cevap Yazın