10 bin liraya cevapları satmışlar!

10 bin liraya cevapları satmışlar!

2010’da yaşanan şaibeli KPSS’den sonra, yine 2010’da yapılan Üniversitelerarası Dil Sınavı’nda da kopya şaibesi! Savcılık dosyasında yer alan ses kaydına göre cep telefonlu saat kullanan adaylar kitapçığın türünü dışarıdaki kişilere mesajla bildirip cevapları aldılar.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2010 yılındaki KPSS’de “Eğitim Bilimleri’, ‘Genel Kültür” ve ‘Genel Yetenek” sınav sorularının sızdırılması ile ilgili soruşturma devam ederken, aynı yıl yapılan ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) sınavının da savcılık tarafından mercek altına alındığı öğrenildi. 26 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilen sınava 60 bin 234 kişi girmişti. Sınav öncesinde ÖSYM’ye bir ihbar geldi. Kuruma başvuran bir akademisyen sınava defalarca girdiğini ancak başarılı olamadığını, bir tanıdığının kendisine cevap anahtarını 10 bin TL’ye satmayı teklif ettiğini söyledi.

Cep telefonlu saat sistemi

Akademisyenin ihbarı üzerine ÖSYM yetkilileri delil istedi. İhbar eden kişi elindeki ses kaydını yetkililere sundu. Ses kaydında soruları satmayı teklif eden kişi sistemi anlatıyordu. Adaylar cep telefonlu saat takarak buradan kitapçık türünü mesaj atıyor, mesajdan yarım saat sonra cevaplar cep telefonuna mesajla gönderiliyor.

Bu ses kaydı delilini dikkate alan ÖSYM yetkilileri, o yıl sınava giren E.V.’nin şimdiye kadar sınavlarda gösterdiği bütün performansını araştırdı. Yapılan incelemede E.V.’nin ilk sınavında 80 sorudan 15, ikinci sınavda ise 20 soruya cevap vererek başarısız olduğu tespit edildi. Aynı kişinin son sınavında 80 sorudan 75’ine doğru cevap vermesi, üzerindeki şüpheleri güçlendirdi. ÖSYM yetkilileri bunun üzerine toplam 60 bin 234 kişinin cevaplarını kontrol etti. İncelemede, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden bir öğretim üyesinin de sorulara E.V. ile tamamen aynı cevapları verdiğini saptadı.

Soruşturmayı yürüten savcı değişti

ÖSYM elde ettiği bilgiler ışığında yapılan yolsuzluk hakkında suç duyurusunda bulundu. Deliller Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan’a teslim edildi ancak bu ihbardan bir sonuç çıkmadı. Sınavları iptal edilen kişiler ise konuyu yargıya taşıdı ve mahkeme tarafından sonuçların iptal edilmesi hukuka aykırı bulundu. Şaibeli iki kişinin sınavı mahkeme kararıyla geçerli sayıldı. KPSS soruşturmasını yürüten savcı Sakınan’ın yerine Yücel Erkmen’in gelmesiyle birlikte ÖSYM yetkilileri konuyu tekrar savcılığın önüne getirdi. Savcı Erkmen 2010 yılındaki ÜDS sınavıyla ilgili dosyayı raftan tekrar indirerek araştırmaya başladı.

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın