4 yıldır yerinde sayan soruşturmada yeni gelişme

4 Yıldır Yerinde Sayan Soruşturmada Yeni Gelişme

2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavı soruşturmasında yeni gelişme. Aynı yıl ÖSYM’nin şüpheli bulmayıp iptal etmediği Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının da soruşturulduğu anlaşıldı.

2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavında karı, koca, yakın akraba gibi aralarında ilişki bulunan kişilerin birbirlerine yakın sonuçlar alması ve yüksek başarı elde etmesi sonucu sınav şaibeli duruma düşmüş ve ÖSYM tarafından iptal edilmişti. Bu sınavla ilgili kopya soruşturması kapsamında aynı yıl düzenlenen ancak iptal edilmemiş olan Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının da mercek altına alındığı kamuoyu tarafından yeni öğreniliyor. Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının da soruşturulmasıyla şüpheli aday sayısı 4 kat arttı.

Akrabalar, eşler, komşular ortak çalışmış

2010’daki sınava 1 milyon 370 bin 565 kişi katılmış, Genel Yetenek sınavında 1029, Eğitim Bilimleri sınavında 350 aday sınav sorularının tamamını doğru yanıtlayınca kopya iddiaları ortaya atılmıştı. Yapılan incelemede Eğitim Bilimleri’nde soruların tamamını doğru yanıtlayanların karı koca ve akraba oldukları görüldü. Yine 100 ve üzerinde doğru cevap vererek yüksek başarı gösterenlerin de 579’unun birinci derece akraba ya da karı koca oldukları anlaşıldı.

Genel Yetenek sınavı için yapılan incelemede ise soruların tamamını yanıtlayanların büyük kısmının yine karı koca ya da birinci derece akraba oldukları, hatta 980 adayın da aynı site, apartman ya da sokakta yaşayan komşular oldukları ortaya çıktı.

Memur olarak atamaları bile yapılmıştı

ÖSYM tarafından 2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavı bir takım usulsüzlükler olduğu kabul edilerek iptal edilmiş, daha sonra tekrarlanan Eğitim Bilimleri sınavında bu kez soruların tamamını doğru yanıtlayan kimse çıkmaması bir önceki sınavla ilgili kopya şüphelerini doğru çıkartmıştı. Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavı sonuçları ise iptal edilmemiş ve sınav sonuçları geçerli sayılan adayların memur olarak atamaları yapılmıştı.

Kopya şüphesinde büyük artış

Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Şadan Sakınan tarafından yürütülen soruşturmada mesafe alınamaması üzerine soruşturma Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman’a devrolundu. Dosyayı yeniden inceleyen Erkman iptal edilmeyen hatta yeterli puan alan adayların memur olarak atamasının yapıldığı Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavını da soruşturmaya dahil etti. Erkman, Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavı ile ilgili kopya iddialarını da inceliyor. Bu kararla birlikte soruşturmadaki şüpheli sayısı dört kat artmış oldu.

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın