Doçentlik Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

Doçentlik Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

7 Şubat 2015 itibariyle doçentlik sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Doçent adayları artık jüri üyelerini bilmeyecek. Yeni yönetmeliğe “Tüm jüri üyelerinin raporları Üniversiteler arası Kurul’a ulaşıncaya kadar üyelerin isimleri adaya bildirilmez.” şeklinde bir hüküm konuldu.

Bugüne kadar yönetmelikte eserlerin jüriye nasıl ulaştırılacağına ilişkin bir düzenleme bulunmuyordu. Yapılan yeni düzenleme gereğince, eser sahibi jürinin kimlerden oluştuğunu raporlar ÜAK’a ulaşıncaya kadar öğrenemeyecek.

En az 3 jüri üyesi…

Adayın başarılı sayılması ve sözlü sınava çağrılması için beş jüri üyesinden en az üçünün adayın eser ve diğer faaliyetlerini başarılı bulması gerekiyor. Yönetmeliğin eski halinde eserin başarılı bulunmaması durumunda nasıl bir uygulama yapılacağına ilişkin düzenleme yoktu.

Yeni yönetmelik ne getiriyor?

7 Şubat 2015 tarihinde duyurulan yeni düzenlemeye göre bundan böyle; başarısız bulunan aday, jüri tarafından eksik bulunan eser ve faaliyetleri tamamlamak şartıyla, en erken izleyen ikinci dönemde yeniden başvurabilecek. Aday bu başvurusunda da başarısız bulunursa, yine jüri tarafından eksik bulunan eser ve faaliyetleri tamamlamak kaydıyla, en erken izleyen ikinci dönemde yeniden başvurabilecek. Aday eser incelemesi aşamasında üçüncü kez de başarısız bulunursa, ancak en erken izleyen üçüncü dönemde yeniden başvurabilecek.

Sözlü sınav için de düzenleme

Sözlü sınavda başarısız olan adaylar ise hemen bir sonraki döneme başvuramayacaklar. Bu konudaki yeni düzenlemeye göre, bahsi geçen adaylar en erken ikinci sınav dönemine başvurabilecek. Bu konudaki düzenlemeye göre; eser incelemesinde başarılı olmasına karşın birinci, ikinci veya üçüncü sözlü sınavda başarısız olan ya da başarısız sayılan aday, her seferinde en erken izleyen ikinci sınav döneminde sözlü sınav için yeniden başvurabilecek. Üçüncü sefer sözlü sınavdan başarısız bulunan aday için salt çoğunluğu sağlayacak sayıda üyenin değiştirilmesi koşuluyla yeni bir jüri oluşturulacak.

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın