İşçilere-Kötü-Haber

İşçilere Kötü Haber

Anayasa Mahkemesi uzayan iş davaları hakkında önemli bir karara imza attı. Mahkeme, makul bir sürede yargılanma hakkının gasp edilmesi dolayısıyla 19.450 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Mahkeme, davası 9 yılı aşkın süredir devam eden bir kamyon şoförünün makul sürede yargılanma hakkının gasp edilmesi dolayısıyla 19.450 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Özellikle işe iade, hizmet tespiti gibi davalar mahkemelerin iş yükü nedeniyle çok uzun sürmesi sebebiyle işçiler davayı açtıklarına pişman oluyorlar. Bu karar ile birlikte iş davalarında yeni yöntemlerin hayata geçirilmesi söz konu haline geldi.

İş güvencesi kapsamında olan en az 30 işçinin çalıştığı işyerlerinde 6 ay ve daha fazla süreyle çalışmış kişiler, işe iade davası açma hakkına sahip olduklarından dolayı bu davalar, İş Kanunu’na göre seri muhakeme usulüyle 2 ay içerisinde sonuçlandırılması gerekiyor.

Ancak işe iade davaları 1 yıldan önce karara bağlanamaması ve davanın uzaması sebebiyle işçiler en fazla 4 aylık süreyle çalışmış gibi sayılacağı için bu durum işçilerin mağdur olmasına neden oluyor.

Davanın uzaması işçinin eline geçecek paranın azalmasına neden olması ile birlikte işçiler dava sürerken yeni iş bulsalar bile davanın gidişatını olumsuz etkiler düşüncesiyle bu işte çalışmaya da başlayamadıkları için önemli bir mağduriyet söz konusu söz konu haline geliyor.

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın