istisnai Memuriyete Karşı Kanun Teklifi

İstisnai Memuriyete Karşı Kanun Teklifi

Fırsat eşitliğine zarar verdiği iddiasıyla, istisnai memuriyetin kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi verildi. Teklif, Kamu Personeli Seçme Sınavı olmadan atama yapılan kadroları işaret ediyor.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, TBMM’de basına yaptığı açıklamada fırsat eşitliği ilkesine uymayan istisnai memuriyetin bir an önce kaldırılması gerektiğini savundu. Türkkan, pek çok üniversite mezununun ve öğretmenlerin Kamu Personeli Seçme Sınavı’na hazırlandığı ya da atama beklediği bir ortamda KPSS sonucu istenmeksizin atama yapılan istisnai memuriyet kadrolarının yalnızca iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi taraftarlarının kayrılmasına yaradığını öne sürdü. Ak Partili yöneticilerin yakınlarının sınavsız memur yapıldığı iddialarının halkı yaraladığını belirten Türkkan bu şaibelerin ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması için kanun teklifi sunduğunu açıkladı.

MHP’li milletvekili, istisnai memuriyet ifadesinin tamamen kaldırılmasını istediklerini, her türlü kadro için sınavla atama yapılması gerektiğini dile getirdi. Sözleşmeli personel alımlarını da eleştiren Türkkan, sözleşmeli kadroların KPSS’ye girmeden memur olmak için kullanıldığını vurguladı ve 2011 yılından bu yana 300 bin kişinin hiçbir sınav ya da mülakat olmadan memur yapıldığını hatırlattı.

İstisnai memurluk nedir?

Bazı kamu kuruluşları bünyelerinde çalıştıracakları memurları seçerken Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmiş olmalarını şart koşmayabiliyor. Bu ayrıcalık 657 sayılı kanunun 59. Maddesine göre uygulanıyor. İstisnai memurluk kadroları için de bazı şartlar aransa da, bu kadrolara seçilecek kişilere herhangi bir sınav ya da mülakat uygulanmayabiliyor.

Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Anayasa Mahkemesi Basın Müşavirliği kadroları, Valiler, Dışişleri Bakanlığı’nın Hukuk Müşavirliği kadroları, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşavirliği kadroları, Büyükelçiler, Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı memuriyet kadroları en çok sınavsız atama yapılan pozisyonlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, Devlet Konservatuarı’na atanacak uluslar arası çapta tanınan üstün yetenekli sanatçılar ve Spor Müşavirliği kadrolarına atanacak uluslar arası çapta başarılı sporcular da istisnai memuriyetten faydalandırılabiliyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndaki Başkan, Başkan Yardımcısı, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Müşavir Avukat ve Şube Müdürü (Uzman) kadroları da sınavsız atama yapılan kadrolar arasında.

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın