Memur-İşçi Ayırımı Kalkacak Açıklaması Tepki Çekti

Memur – İşçi Ayrımı Kalkacak Açıklaması Tepki Çekti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “Yeni anayasada memur – işçi ayrımı kaldırılmalı” açıklaması tepki çekiyor. Proje hayata geçirilirse, artık memurlar da özel sektörde olduğu gibi amirleri tarafından yeterli görülmedikleri takdirde işlerini kaybedebilecek.

Açıklamasında Türkiye’nin yeni bir anayasa yapması gerektiğini belirten Erdoğan, Başkanlık sisteminin hızlı hareket etmek için gerekli olduğunu söylemiş, hükümetin çalışmak istemediği bir memuru görevden almasından sonra bu kişilerin mahkeme kararıyla göreve döndüğünü belirterek bu konuya da değinmişti.

Erdoğan, “Siz bir taraftan görevden alıyorsunuz yargı diğer taraftan işe geri iade ediyor. Böyle devlet idare edilir mi?” demişti. Patronlara seslenen Erdoğan ” İhbar tazminatını ödersiniz ya da kıdem tazminatını ödersiniz. Performanstan memnun değilseniz kapıya koyarsınız. Öyle değil mi? Çalıştırmaya mecbur musunuz? Bu yeni anayasa ile birlikte memur işçi ayrımını da ortadan kaldıracağız. Aynen gelişmiş ülkelerdeki gibi çalışanlar sistemini getirerek bu işi ilerletmek gerek.” diye konuşmuştu.

“Hayata geçerse memurun işi zor”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bahsettiği düzenlemeyi Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel yorumlayarak “Hayata geçerse memurun işi zor” dedi. Tezel “SGK kayıtlarına göre 2 milyon 908 bin memur bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği düzenleme hayata geçerse milyonlarca memurun iş güvencesi ortadan kalkacak. Artık memurlar da özel sektörde olduğu gibi amirlerince performansları yeterli görülmediğinde işlerini kaybedebilecekler.” diye konuştu.

“Zaten Ak Parti hükümetleri döneminde çok sayıda memur emeklilik veya istifa ile ayrıldığı halde yerine memur alınmadı.” diyen Tezel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tersine bu işler taşeron işçiler veya sözleşmeli, iş güvencesiz memurlara yaptırılmaya başlandı. Erdoğan Başbakanlığı döneminde de bu yönde bir adım atmış ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den veto yemişti. O tasarıya göre; memurlar sözleşmeli oluyor ve 2 yıllık sözleşme sonunda amirleri tarafından yeterli görülmeyen veya disiplin suçu işleyen memurların işlerine son verilmesi uygulaması getiriliyordu.”

Mevcut yasaya göre durum ne?

Şu anki yasaya göre bir memur işten çıkartıldığında, sürgün edildiğinde idare mahkemesine başvurup bu işlemi iptal ettirebilme şansına sahip. Hükümet bu durumun önüne geçmek için son Torba Yasa’ya iptal kararlarını 2 yıl uygulamama hükmü koydu fakat bu hüküm de Anayasa Mahkemesi’nden geri döndü. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yasa tasarısı TBMM’den geçerse 3 milyon memur performans bahane edilerek amirlerince sorgusuz sualsiz dilediği an kapı önüne koyulabilecek. Bu olanak suiistimale de açık.

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın