ÖSYM’den Açık Uçlu Sınav Açıklaması

ÖSYM’den Açık Uçlu Sınav Açıklaması

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın açık uçlu olarak yapılacağı açıklamasıyla birlikte ortaya çıkan, bu sistemin tüm sınavlara yayılacağı ve asıl amacın bazı kişilerin sınavlarda kayrılması olduğu iddialarına ÖSYM’den yanıt geldi. Medyada bu konuda yer alan haberlerdeki iddialar asılsız olarak nitelendirildi.

ÖSYM’nin geçtiğimiz günlerde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın artık çoktan seçmeli değil açık uçlu yapılacağını ve 2015’te bu sistemin başka bazı sınavlarda da uygulanacağı açıklamasının ardından çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. ÖSYM, açık uçlu sınav tartışmalarına bir basın açıklamasıyla son verdi. Yapılan açıklamada açık uçlu sınav sistemiyle sınavlarda bazı kişilerin kayrılmasının amaçlandığı iddiaları reddedilirken, tam tersi açık uçlu sınava geçişin hak edene hak ettiğinin verilmesi esasına göre yapılmış bir iyileştirme olduğu ifade edildi.

Ölçme kalitesi ve sınav konforu arttırılacak

Son günlerde sınav güvenliğinin iyileştirilmesi için önemli adımlar atıldığının belirtildiği açıklamada, güvenliğin kalıcı olarak temin edildiği, bundan sonraki hedeflerin ölçme kalitesi ve sınav konforunun arttırılması olduğu vurgulandı. Açıklamada, bu hedefe yönelik olarak elektronik ortamda sınavın (e-Sınav) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (YDS)’nin İngilizce alanında sınırlı kontenjan ile başladığı ve kontenjan artımının hızla sağlandığı aktarıldı. 2014 yılının son dört ayında düzenli olarak yapılan e-YDS’nin, 2015 yılının her ayında yapılacak biçimde planlandığı ve sınav takviminin de ilan edildiği bildirildi.

Adayları test robotu olmaktan kurtaran sistem

Açıklamada, ölçme kalitesinin iyileştirilmesine yönelik olarak yapılan çalışmaların ikincisinin de Yazılı Sınav (Açık Uçlu Sorularla Sınav) olduğu belirtildi.  İddialara cevaben yapılan açıklamada, adayları test robotu olmaktan kurtaran ve sadece adayın bilgisini ölçen bu tekniğin objektif (yansız) uygulanabilirliğinin kanıtlandığı ve bugüne kadar pek çok sınavda da uygulandığı savunuldu. Bu sınavın uygulama örneklerine ÖSYM’nin internet sayfasından ulaşılabileceği belirtildi.

En yaygın biçimde 2015 yılında da uygulamaya devam edilecek

Yazılı sınavın en yaygın biçimde 2015 yılında da uygulamaya devam edileceğinin belirtildiği açıklamada, bu sınavların duyurularının ÖSYM internet sitesinde yer aldığı hatırlatıldı. Ancak iddia edilenin aksine YGS ve LYS sınavlarını içeren ÖSYS’de yazılı sınav uygulamasının henüz söz konusu olmadığı da önemle vurgulandı. Açıklamada “Bu konuda görsel medyada yer alan haberler asılsız ve gerçek dışıdır.” denildi.

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın