Refakat-İzni-Nasıl-Kullanılmalı

Refakat İzni Nasıl Kullanılmalı

Aile yakınlarından birisine bakmakla yükümlü olan devlet memurları bazı durumlarda refakat izni kullanabiliyor. Bu izin tek seferde kullanılıyor ancak koşullara bağlı olarak parça parça da verilebiliyor.

Refakat izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile memurlara tanınmış bir izin hakkıdır. Birinci derece akrabalardan birisinin hastalık ya da kaza gibi durumlarında eğer memur bunlara bakmakla yükümlüyse maaşı ve diğer hakları korunmak suretiyle 3 ay refakat izni hakkı tanınabiliyor.

Refakat izninin ayrıntıları hastalık ve refakat izni yönetmeliği ile düzenlenmiş durumda. Refakat izni hakkı en fazla 3 ay için tanınabiliyor. Eğer bakmakla yükümlü olunan aile bireyinin durumu düzelmezse ve gerek görülürse izin 3 ay daha uzatılabiliyor. Bu izin parça parça farklı zamanlarda da kullanılabiliyor. İkinci izin hakkı ile birlikte refakat izninin toplam süresi 6 ayı geçemiyor. Aynı işyerinde akrabalığı bulunan birden fazla memur çalışıyorsa bunların ikisi birden aynı kişiye bakmak için refakat izni alamıyor.

Memurların eğer isterlerse refakat iznini 3 gün, 15 gün, 1 hafta gibi sürelerle parça parça kullanması mümkün.

 

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın