SGK’dan-Çalışan-Anneler-İçin-Düzenlemeler

SGK’dan Çalışan Anneler İçin Düzenlemeler

Yapılan yeni düzenlemelerle çalışan annelerin doğum borçlanması hakkı genişletilirken, daha önce sadece SSK’lı annelere verilen bu hak Bağ-Kur’lu ve kamu kurumu çalışanı annelere de tanındı.

Yeni düzenleme ile borçlanılabilecek çocuk sayısı da 3 oldu. Doğum yapan kadınlar 3 çocuk için borçlanma yapabilecekler. 3 çocuk için doğum borçlanması uygulamasından faydalananlar 6 yıllık yani 2 bin 160 günlük prim kazanacak.

Düzenleme uygulamaya başlandığında, kadınlar sigortalılıklarından önceki doğumları için de borçlanabilecekler, böylece daha erken emekli olabilecekler. Uygulamadan 500 bin kadının faydalanarak erken emekli olması bekleniyor. Borçlanmada kadın ve erkek arasındaki fark da bitiyor. Erkekler askerliklerini borçlanarak işe başlangıç tarihlerini daha erkene alabilecek.

Sigortalılık öncesi doğumların borçlanması için 3 ayrı formül düşünülüyor. Birinci formül, kadınların sigortalı olmadan önceki doğumlarından yalnızca birisini borçlanabilmesi, ikinci formül sigortalılık öncesi doğumlar için belli bir süre borçlanma hakkı, üçüncü formül de hali hazırda belirli bir primi bulunanlara sigortalılık öncesi doğumu borçlanma hakkı verilmesi. Borçlanmalarda miktarlar asgari ücrete göre belirlenecek.

 

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın