Tıp ve Hukukta Başarı Sırası Sınırlaması

Tıp ve Hukukta Başarı Sırası Sınırlaması

Üniversiteye giriş için ‘başarı sırası sınırlaması’ getirilerek tıp, hukuk gibi bölümlere giriş daha da zorlaştırılıyor. Yeni düzenlemeye göre, sınav sonuçlarında oluşacak sıralamada ilk 40 bine giren adaylar tıp, ilk 150 binde olanlar ise hukuk tercih edebilecek, bu sınırların altında kalanlar söz konusu bölümleri tercih edemeyecek.

İlk 40 bine giremeyen tıbbı unutsun…

YÖK bu yıl ilk kez uygulanacak yeni bir düzenleme ile, tıp ve hukuk programlarına, ‘başarı sırası sınırlamasına’ göre öğrenci kabul edecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, hukuk ve tıp bölümlerinde okuyan öğrenciler arasındaki puan farkının yıllar geçtikçe açıldığını gözlemlediklerini belirtti. Saraç, tıp bölümlerine 2010 ÖSYS’de, 20 bin 200’üncü, 2014 ÖSYS’de 101 bininci, hukuk bölümlerine 2010 yılında 177 bininci, 2014 ÖSYS’de ise 366 bininci adayın yerleştiğini aktardı. Yeni uygulama önümüzdeki yıllardan itibaren diğer bölümler için de geçerli olacak.

Vakıf üniversiteleri isterlerse sıralamayı yükseltebilecek

Vakıf üniversitelerinin de isterlerse senato kararıyla söz konusu başarı sırası sınırlamasını daha yukarı çekebileceklerini dile getiren Saraç, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan üniversitelerdeki tıp ve hukuk bölümlerine 2015’ten itibaren yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin de Türkiye’ye yatay geçiş yapmak istemeleri durumunda yeni getirilen başarı sırası şartını sağlamaları gerekecek” dedi.

Sosyal medyadan duyuruldu

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, söz konusu düzenlemeyi sosyal medyadan da duyurdu. Uygulamayı yaygınlaştıracaklarını ve diğer bölümlerde de yürürlüğe koyacaklarını belirten Saraç, amaçlarını şöyle açıkladı: “Yaptığımız çalışma sonucunda, 2015 ÖSYS’de, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde tıp programlarına başarı sırası en düşük 40 bininci sırada olan, hukuk programlarına ise başarı sırası en düşük 150 bininci sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilmeleri uygun görüldü. Eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Söz konusu bölümlerin öğrencilerinin tamamı belirli bir başarı diliminden oluşursa bu da kaliteyi arttıracaktır.”

, , , , ,

1 Yorum Yapılmış: Tıp ve Hukukta Başarı Sırası Sınırlaması

  1. öykü 03 Şubat 2015 at 08:08 #

    Bizi hayallerimizden edeceksiniz hayatımızı karartmayın 🙁 🙁

Bir Cevap Yazın