Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma

YDS Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma | Situation (Durum)

Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma becerisi için, önceki sınavlarda çıkmış sorulara bakacağız bu videoda. Son zamanlarda bu konudan soru gelmiyor. Ancak ÖSYM’nin soru havuzunda bu soru tipinden var. Her an geri gelebilir. Bu çalışmamızda üç tane soru çözdük. YDS’de karşılaşabileceğiniz bu tür sorularda hangi adımlar atımlası gerekiyor, bunları çözeceğimiz örnekler üzerinde gösterelim.

Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma

Soru 1:

İlk sorumuz KPDS için hazırlanmış. Zaten baktığımızda ÜDS’de bu soru tipi bulunmuyor. Ne denmiş? Mesai arkadaşlarınızdan biri, bir sürü adayla mülakat yapacak. Sizden öneri istiyor her adayın karakterini tam olarak nasıl anlarım diye. Yani neymiş, öneri sunacaksınız, karakterle alakalı olacak. Dolayısıyla D ve E eleniyor. Teyp kaydı, D şıkkında konuşulan, alakası yok konuyla. E de de dostça bir yüz ifadesi, olumlu vücut dili, nazik olma, bunlar bir mülakat için genel olarak söylenebilecek önerilerdir.

İkinci adımda, A ve C şıklarına baktığımızda, yine verilen fikirlerin genel olarak bir mülakat için olduğunu görüyoruz. Dikkatle dinle, kendi fikirlerini katma, mülakat sonunda her aday ne söylemiş gözden geçir vs. Ancak B seçeneği, adayların kişiliklerinden bahsediyor, özel olarak kişilikleri ortaya çıkarmak için açık uçlu sorular sor, evet, hayır soruları sorma denmiş. Konuyla uyumlu olduğu için işaretliyoruz.

İkinci sorumuz da aşağıda, beraber inceleyelim;

Soru 2:

Güzel bir soru, arkadaşınız doğum gününe gitmeniz için ısrar ediyor. Siz gitmek istemiyorsunuz. Bir mazeret bulmanız isteniyor. A ve B alakasız çünkü A da gelmek isterim diyor, B de erteleyelim mi diyor. Doğum gününü erteleme zaten mantıksız ve zaten siz de gitmek istemiyorsunuz.

C ve E ye bakalım. C de hediyeni sonra yollarım demiş, iyice sıvamış. E’de de yine ilk adımdaki elediğimiz A şıkkı gibi, geleceğim diyor. Ama bizden bir mazeret yaratmamız istenmiş. D’ye bakınca mazereti görüyoruz. Aklımızda bulunsun. Erkek kardeşime bakmam lazım, annem babam yemeğe gidiyor. Demişiz. Mazeret dediğin böyle olur. İşaretliyoruz. D.

Hemen, üçüncü ve son Soruya bakalım:

Soru 3:

Evet üçüncü sorumuz da yine KPDS’den geliyor. Çocuğunuz eve gelmiş, önemli bir sınavın sonucu hayal kırıklığına uğratmış çocuğu. Siz de farkettiniz ve onu rahatlatmak istiyorsunuz. Destekleyici bir tonda ne söylersiniz? A, C ve E tamamen klasik baba tepkisi, daha iyi hazırlansaydın, şu andan itibaren kampa giriyorsun, benim senin gibi bir öğrenciden beklentim daha yüksekti. Bunlar travmaya sokar çocuğu. Tecrübeyle sabit.

D şıkkında, gelecek sınavdan bahsediyor ve herhangi bir destek yok sadece empati var. O da önemli ama bizden istenen değil.

B ise, direk gaz vermiş. Gelecek sefer telafi edersin, üzülmeye, gerek yok. Cesaretin kırılmasın. Gibi şeyler söylenmiş. Bizden istenen de bu. İşaretliyoruz. Cevap B.

Evet, yukarıda sitemiz için hazırladığımız videoda da bu üç soruyu görebilirsiniz. Yeterli gelmemesi gerektiğini hatırlatıp  bol bol soru çözmenizi tekrar öneriyorum. Kesinlikle diğer kaynaklardan da bolca soru çözünüz. YDS Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma (Situation) konusu soru çözümleriyle tamamlanmıştır. Bir Sonraki YDS konumuz Cümle Ekleme konusu ve soru çözümleri olacaktır.

, , , ,

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap

Bir Cevap Yazın