Yds http://www.kpsskonu.com Tue, 25 Dec 2018 12:47:50 +0000 tr-TR hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.19 82898232 YDS (Yabancı Dil Sınavı) http://www.kpsskonu.com/yds/yds-yabanci-dil-sinavi/ http://www.kpsskonu.com/yds/yds-yabanci-dil-sinavi/#respond Wed, 29 Jun 2016 20:27:56 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=4924 YDS , yani Yabancı Dil Sınavına ait konular aşağıda listelenmiştir. Çalışmak istediğiniz konunun üstüne tıklayınız. YDS, TOEFL , e-YDS(Elektronik Yabancı Dil Sınavı), IELTS (Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı),KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı), Yüksek Lisans programlarına ait yabancı dil sınavları gibi sınavlar ülkemizde yapılan dil sınavlarıdır. Bu alanda dershaneye gidemeyen, çalışmakta olup vakit […]

Bu yazı YDS (Yabancı Dil Sınavı) ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
YDS , yani Yabancı Dil Sınavına ait konular aşağıda listelenmiştir. Çalışmak istediğiniz konunun üstüne tıklayınız.

YDS Kelime Bilgisi Ölçme
YDS İngilizce Zamanlar - Tenses
YDS İngilizce Edatlar - Prepositions
YDS İngilizce Bağlaçlar - Conjunctions
Cloze Test - Boşluk Doldurma
YDS İngilizce Cümle Tamamlama Becerileri
Türkçe İngilizce - İngilizce Türkçe Çeviri
İngilizce Paragraf Anlama Becerileri YDS
İngilizce Diyalog Tamamlama YDS
YDS Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma
YDS Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma - Situation
YDS Paragrafa Cümle Ekleme - Paragraf Soruları
YDS Paragraftan Cümle Çıkarma - Paragraf Soruları

YDS, TOEFL , e-YDS(Elektronik Yabancı Dil Sınavı), IELTS (Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı),KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı), Yüksek Lisans programlarına ait yabancı dil sınavları gibi sınavlar ülkemizde yapılan dil sınavlarıdır. Bu alanda dershaneye gidemeyen, çalışmakta olup vakit bulamayan, özetlerle konuların üstünden geçmek isteyen ve sınava hazırlanan kardeşlerimiz için bu bölümü oluşturduk.

Son yıllarda devamlı değişiklik gösteren eğitim sistemine paralel olarak sınavlarda çıkan sorular da gün geçtikçe değişiklik göstermektedir. Bu yüzden hangi alana girerseniz girin diğer alanlarda çıkan yabancı dil sorularını da çözmeniz sizin yararınıza olacaktır. Örneğin Lisans Yerleştirme Programına dahil olan YDS sınavında çıkan sorulara hakim olmak size KPDS sınavında avantaj sağlayacaktır. Her yıl sorular değişse de aynı yıl içinde farklı sınavlarda sorulan sorular birbirine benzer çıkabilmektedir. Bu bağlamda sitemizde de pekiştirme amaçlı sorulan sorular farklı sınavlardan farklı alanlardan sizlere sunulmaktadır.

Sınavların zorluk dereceleri birbirinden farklıdır. Örneğin bir TOEFL sınavı ile YDS sınavını bir tutmamız mümkün değildir. Peki TOEFL sınavına çalışan biri sitemizdeki konuları da çalışabilir mi? Elbette çalışabilir. Ancak bu hiçbir zaman yeterli olmamaktadır. Bu sadece belirtilen sınavlarla ilgili bir durum değildir. Yani zorluk ya da kolaylığıyla alakalı bir durum değildir. Bu yüzden başarılı olmak istiyorsanız her kaynaktan faydalanmalısınız. Kendinizi arı gibi düşünün lütfen. Her çiçekten bal alır bir arı. Tek bir çiçeğe, tek bir yere odaklanmaz. Böylece hala tarifi olmayan ve açıklanamayan bal çıkar ortaya. Yani belirtmek istediğimiz tek bir kaynağa odaklanmayın. Örneğin sadece sitemizden çalışmayın. O konu ile ilgili birçok kaynağı inceleyin. Farklı alanlardan farklı sorular çözün. Çalışmak tek başına yeterli değildir. Nasıl çalıştığınız ve ne kadar farklı alanlardan beslendiğiniz de önemlidir.

Şu anda sitemizde İngilizce konu anlatımı yapılmaktadır. İlerleyen zamanlarda Almanca ve Fransızca dersleri de eklenecektir. Yukarıda İngilizce konularına ve İngilizce sorularına ulaşabilirsiniz. Videolu ve yazılı olarak konu anlatımlarına ulaşabilir ve düşüncelerinizi, yorumlarınızı, isteklerinizi ve sorularınızı paylaşabilirsiniz.

Bu yazı YDS (Yabancı Dil Sınavı) ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/yds-yabanci-dil-sinavi/feed/ 0 4924
YDS Paragraf Soruları | Paragraftan Cümle Çıkarma Konusu http://www.kpsskonu.com/yds/paragraftan-cumle-cikarma-sorulari/ http://www.kpsskonu.com/yds/paragraftan-cumle-cikarma-sorulari/#respond Thu, 17 Nov 2016 09:14:33 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5079 Paragraftan cümle çıkarma, YDS’nin son bölümünde, 76-80. sorularda bulunmaktadır. Paragraf grubu sorularından olan bu grupta, içinde ekstra bir cümle eklenmiş toplam dört paragrafta, ekstra ve paragrafa uymayan cümleyi bulmanız gerekmektedir. Nasıl çözebileceğimizi dilerseniz aşağıda inceleyelim. YDS Paragraftan Cümle Çıkarma Konu Anlatımı Bir önce YDS dersimizde Paragrafa Cümle Ekleme konusunu irdelemiştik. Şimdi de yine paragraf grubu sorularından […]

Bu yazı YDS Paragraf Soruları | Paragraftan Cümle Çıkarma Konusu ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

Paragraftan cümle çıkarma, YDS’nin son bölümünde, 76-80. sorularda bulunmaktadır. Paragraf grubu sorularından olan bu grupta, içinde ekstra bir cümle eklenmiş toplam dört paragrafta, ekstra ve paragrafa uymayan cümleyi bulmanız gerekmektedir. Nasıl çözebileceğimizi dilerseniz aşağıda inceleyelim.

YDS Paragraftan Cümle Çıkarma Konu Anlatımı

Bir önce YDS dersimizde Paragrafa Cümle Ekleme konusunu irdelemiştik. Şimdi de yine paragraf grubu sorularından olan paragraftan cümle çıkarma konusunu ele alacağız. Peki bu tip soruları çözmek için hangi adımları izlememiz gerekmektedir? Aslında önceki konularda karşılaştığımız adımlara benzer adımları yinelememiz gerekiyor. İnceleyelim.

Paragraftan Cümle Çıkarma Soru Çözümü için Atılması Gereken Adımlar

  1. Paragrafı Okuyarak Anlama

İlk adımda, paragrafı hızlıca okuyarak, paragrafın konusunu, olumlu-olumsuz yargıları, hangi zamandan bahsedildiğini vb. doğru şıkkı bulmanıza yardımcı olacak faktörleri tespit edin. Bunu daha sonra şıkları elerken kullanabileceksiniz.

  1. Kullanılan Zamanı Saptama

Parçada kullanılan zaman ekstra olan cümlede olmayabilir. Bu yüzden, eğer değişik “tense” içeren bir cümle varsa şüpheliler listesine eklenebilir.

  1. Geçişlere Dikkat Etme

Paragrafa cümle ekleme becerisinde olduğu gibi, burada da cümlelerdeki zamirlere, verilebilmiş olan örneklere dikkat edin. Örneğin; ikinci cümlede “it” zamiri varsa, birinci cümlenin kalması gerekir çünkü zamir birinci cümleden bir nesneyi referans almıştır.

  1. Parçayı Tekrar Okuma

Diğer konulara benzer şekilde, doğru şıkkı tespit etmenizin ve paragraftan çıkarmanızın ardından, paragrafı dikkatlice okuyunuz.

Bu adımlarımızı aşağıdaki soruda test edelim:

(ÜDS Sonbahar 2011)

(I) Character traits are the qualities that make up a character’s personality. (II) For example, a character may be honest, generous, stubborn, or scheming. (III) You can discover these character traits through a character’s actions and words and through the writer’s description of the character. (IV) Some characters may show only one major character trait, while others, like real people, show a number of different traits. (V) Thus, the setting of a story affects what happens to the characters and what they learn about life.

 

 

A) I         B) II        C) III       D) IV      E) V

 

Paragrafımızın konusunu incelemek istersek, karakter özelliklerinin, kişilik oluşumundaki nitelikler olduğundan bahsedildiğini görürüz. Kitap karakterleri için bu. Her cümle, geniş zamanda olduğundan zaman konusunda bir eleme yapmıyoruz. Geçişlere bakacak olursak, ikinci cümle, birinci cümleyi kurtarıyor. Sonuçta, paragrafa “For example” ile başlanmaz.

Benzer şekilde, üç de ikiyi kurtarıyor. “These character traits”, ikinci cümleden referans alıyor. Bununla birlikte, ilk dört cümlede kişisel özelliklerden ve bunların kitaplardaki karakterlere etkilerinden bahsedilirken, son cümlede hikâyenin geçtiği yerin etkisine yer verilmiş.

Bu yüzden, doğru cevap E seçeneği.

 

YDS İngilizce dersine ait son konu olan paragraftan cümle çıkarma soruları nasıl çözülür, hangi adımlar atılır görmüş olduk. Örnek bir soru da çözdük. Paragraftan Cümle Çıkarma konusu ile ilgili soru çözümü videosunu da aşağıda bulabilirsiniz.

YDS Paragraftan Cümle Çıkarma Soru Çözümü

Böylece YDS’ye ait konuların tamamını işlemiş olduk. Tüm konular, sizlere şimdiye kadar anlayamadıklarınızı anlatmak, öğrendiklerinizi pekiştirmek ve YDS, KPDS, ÜDS, TOEFL gibi sınavlarda soru çözümünüzdeki bakış açınızı değiştirmek amacıyla işlenmiştir. Böylece soruları ve çözümünü ezber kalıbından kurtularak daha rahat çözmeniz hedeflenmiştir. Umarız KpssKonu.Com sitemiz bu konular hakkında sizlere az da olsa yardımcı olabilmiştir.

Son olarak tüm bu konular hakkında sizlere tavsiye edebileceğimiz tek, klasik ama en önemli şey; her kaynaktan soru çözün!

Başarılar.

Bu yazı YDS Paragraf Soruları | Paragraftan Cümle Çıkarma Konusu ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/paragraftan-cumle-cikarma-sorulari/feed/ 0 5079
YDS Paragraf Soruları | Paragrafa Cümle Ekleme Konu Anlatımı http://www.kpsskonu.com/yds/paragraf-sorulari-paragrafa-cumle-ekleme/ http://www.kpsskonu.com/yds/paragraf-sorulari-paragrafa-cumle-ekleme/#respond Thu, 17 Nov 2016 08:01:04 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5075 Paragrafa cümle ekleme sorularını, çoğunlukla 72 – 75. YDS paragraf sorularında görürüz. Paragraf grubu sorularından olan bu grupta, içinden bir cümle çıkarılmış toplam dört paragrafta, bahsettiğimiz çıkarılmış cümleyi şıklardan bulmanız gerekmektedir. Nasıl çözebileceğimizi dilerseniz aşağıda inceleyelim. YDS Paragraf Soruları | Paragrafa Cümle Ekleme Konu Anlatımı Paragrafa Cümle Ekleme Soru Çözümü için Atılması Gereken Adımlar Paragrafı Okuyarak […]

Bu yazı YDS Paragraf Soruları | Paragrafa Cümle Ekleme Konu Anlatımı ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

Paragrafa cümle ekleme sorularını, çoğunlukla 72 – 75. YDS paragraf sorularında görürüz. Paragraf grubu sorularından olan bu grupta, içinden bir cümle çıkarılmış toplam dört paragrafta, bahsettiğimiz çıkarılmış cümleyi şıklardan bulmanız gerekmektedir. Nasıl çözebileceğimizi dilerseniz aşağıda inceleyelim.

YDS Paragraf Soruları | Paragrafa Cümle Ekleme Konu Anlatımı

Paragrafa Cümle Ekleme Soru Çözümü için Atılması Gereken Adımlar

  1. Paragrafı Okuyarak Anlama

İlk adımda, paragrafı, eksik cümleyi görmeden hızlıca okuyarak, paragrafın konusunu, olumlu-olumsuz yargıları, hangi zamandan bahsedildiğini vb. doğru şıkkı bulmanıza yardımcı olacak faktörleri tespit edin. Bunu daha sonra şıkları elerken kullanabileceksiniz.

  1. Geçişlere Dikkat Etme

Diyalog tamamlama becerisinde olduğu gibi, burada da boşluktan önceki ve sonraki cümlelerdeki zamirlere, verilebilmiş olan örneklere dikkat edin. Aynı zamanda, şıklardaki zamirlere (this, it, them vb.) de dikkat edin.

  1. Parçayı Tekrar Okuma

Yine, diyalog tamamlama becerisi konusundakine benzer şekilde, doğru şıkkı tespit etmenizin ardından, paragrafı dikkatlice okuyunuz.

Bu adımlarımızı aşağıdaki soruda test edelim:

(KPDS 2007)

Laying undersea cable systems is a monumental process. After surveying landing sites, studying seabed geology, and assessing risks, engineers plot a route. —-. For months, these ships lower the cables thousands of feet to the seabed. In congested spots, engineers use robots to dig trenches for the cable that protect it from wayward anchors and fishing nets. Then crews pull the cable ends above the water and connect them to land-based stations.

a) One of the new Pacific systems is part of a massive $1.5 billion global network connecting 60 countries

b) Traditional cross-ocean systems are loops made up of two cables, usually many miles apart

c) Operators building new cable systems are mindful of the threat of earthquakes and do what they can to avoid it

d) Then gigantic spools of cable and other gear are loaded on cable-laying vessels

e) While there are ten major undersea cables linking the US directly with Europe, there are only five cables connecting the US with Asia

Paragrafımızın konusunu incelemek istersek, denizin altına kablo sistemleri döşemekten bahsediliyor. İlk cümlede, bunu paragraf konusundan hatırlarsınız, konu verilmiş. Diğer cümlelerde ise bu işlemin nasıl yapıldığı, adım adım anlatılmış. Bir yemek tarifini anlatır gibi.

Ardından, görüyoruz ki boşluktan sonraki cümlede kablolardan (the cables) bahsedilmiş. Bu sayede, önceki cümlede kablonun olması gerektiğini anlıyoruz. Böylece, A seçeneğini eleyebiliyoruz.

Aynı şekilde, boşluktan sonraki cümlede “these ships” kullanılmış. “These” sıfatı sayesinde, gemiler kelimesi de geçmiş olmalı, bunu biliyoruz. Ancak, hiçbir şıkta “ships” yok. Burada, “ship” kelimesine benzer bir kelime arıyoruz ve o kelime de D şıkkında “vessel” ile çıkıyor. Tekne demek. Rahatça D seçeneğini işaretliyoruz.

Bu örnekle beraber paragrafa cümle ekleme sorularının çözümü hakkında bir fikir edinmiş olduk. Örnek bir soru da çözdük. Soru çözümü videosunu da aşağıda bulabilirsiniz.

YDS Paragraf Soruları | Paragrafa Cümle Ekleme Soru Çözümü

Video içerisinde yer alan örnek soru çözümleriyle beraber, YDS paragraf soruları içerisinde yer alan paragrafa cümle ekleme konusu da tamamlanmış oldu. Bir sonraki YDS konumuz yine paragraf soruları içinde yer alan paragraftan cümle çıkarma konusu ve soru çözümleri olacaktır.

Lütfen konuya dair diğer kaynakları, ek kaynakları, soru çözümlerini incelemeyi unutmayınız. Konu sadece size bir fikir edinmenizi sağlar. Soru çözümleri ise konuya hakimiyetinizi arttırır. Bu yüzden bolca test çözmeyi unutmayın.

Bu yazı YDS Paragraf Soruları | Paragrafa Cümle Ekleme Konu Anlatımı ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/paragraf-sorulari-paragrafa-cumle-ekleme/feed/ 0 5075
YDS Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma | Situation (Durum) http://www.kpsskonu.com/yds/verilen-duruma-uygun-ifadeyi-bulma/ http://www.kpsskonu.com/yds/verilen-duruma-uygun-ifadeyi-bulma/#respond Thu, 17 Nov 2016 04:47:55 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5062 Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma becerisi için, önceki sınavlarda çıkmış sorulara bakacağız bu videoda. Son zamanlarda bu konudan soru gelmiyor. Ancak ÖSYM’nin soru havuzunda bu soru tipinden var. Her an geri gelebilir. Bu çalışmamızda üç tane soru çözdük. YDS’de karşılaşabileceğiniz bu tür sorularda hangi adımlar atımlası gerekiyor, bunları çözeceğimiz örnekler üzerinde gösterelim. Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma […]

Bu yazı YDS Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma | Situation (Durum) ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma becerisi için, önceki sınavlarda çıkmış sorulara bakacağız bu videoda. Son zamanlarda bu konudan soru gelmiyor. Ancak ÖSYM’nin soru havuzunda bu soru tipinden var. Her an geri gelebilir. Bu çalışmamızda üç tane soru çözdük. YDS’de karşılaşabileceğiniz bu tür sorularda hangi adımlar atımlası gerekiyor, bunları çözeceğimiz örnekler üzerinde gösterelim.

Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma

Soru 1:

Situation soruları

İlk sorumuz KPDS için hazırlanmış. Zaten baktığımızda ÜDS’de bu soru tipi bulunmuyor. Ne denmiş? Mesai arkadaşlarınızdan biri, bir sürü adayla mülakat yapacak. Sizden öneri istiyor her adayın karakterini tam olarak nasıl anlarım diye. Yani neymiş, öneri sunacaksınız, karakterle alakalı olacak. Dolayısıyla D ve E eleniyor. Teyp kaydı, D şıkkında konuşulan, alakası yok konuyla. E de de dostça bir yüz ifadesi, olumlu vücut dili, nazik olma, bunlar bir mülakat için genel olarak söylenebilecek önerilerdir.

İkinci adımda, A ve C şıklarına baktığımızda, yine verilen fikirlerin genel olarak bir mülakat için olduğunu görüyoruz. Dikkatle dinle, kendi fikirlerini katma, mülakat sonunda her aday ne söylemiş gözden geçir vs. Ancak B seçeneği, adayların kişiliklerinden bahsediyor, özel olarak kişilikleri ortaya çıkarmak için açık uçlu sorular sor, evet, hayır soruları sorma denmiş. Konuyla uyumlu olduğu için işaretliyoruz.

İkinci sorumuz da aşağıda, beraber inceleyelim;

Soru 2:

yds situation durum soruları

Güzel bir soru, arkadaşınız doğum gününe gitmeniz için ısrar ediyor. Siz gitmek istemiyorsunuz. Bir mazeret bulmanız isteniyor. A ve B alakasız çünkü A da gelmek isterim diyor, B de erteleyelim mi diyor. Doğum gününü erteleme zaten mantıksız ve zaten siz de gitmek istemiyorsunuz.

C ve E ye bakalım. C de hediyeni sonra yollarım demiş, iyice sıvamış. E’de de yine ilk adımdaki elediğimiz A şıkkı gibi, geleceğim diyor. Ama bizden bir mazeret yaratmamız istenmiş. D’ye bakınca mazereti görüyoruz. Aklımızda bulunsun. Erkek kardeşime bakmam lazım, annem babam yemeğe gidiyor. Demişiz. Mazeret dediğin böyle olur. İşaretliyoruz. D.

Hemen, üçüncü ve son Soruya bakalım:

Soru 3:

YDS Verilen Duruma uygun ifadeyi bulma

Evet üçüncü sorumuz da yine KPDS’den geliyor. Çocuğunuz eve gelmiş, önemli bir sınavın sonucu hayal kırıklığına uğratmış çocuğu. Siz de farkettiniz ve onu rahatlatmak istiyorsunuz. Destekleyici bir tonda ne söylersiniz? A, C ve E tamamen klasik baba tepkisi, daha iyi hazırlansaydın, şu andan itibaren kampa giriyorsun, benim senin gibi bir öğrenciden beklentim daha yüksekti. Bunlar travmaya sokar çocuğu. Tecrübeyle sabit.

D şıkkında, gelecek sınavdan bahsediyor ve herhangi bir destek yok sadece empati var. O da önemli ama bizden istenen değil.

B ise, direk gaz vermiş. Gelecek sefer telafi edersin, üzülmeye, gerek yok. Cesaretin kırılmasın. Gibi şeyler söylenmiş. Bizden istenen de bu. İşaretliyoruz. Cevap B.

Evet, yukarıda sitemiz için hazırladığımız videoda da bu üç soruyu görebilirsiniz. Yeterli gelmemesi gerektiğini hatırlatıp  bol bol soru çözmenizi tekrar öneriyorum. Kesinlikle diğer kaynaklardan da bolca soru çözünüz. YDS Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma (Situation) konusu soru çözümleriyle tamamlanmıştır. Bir Sonraki YDS konumuz Cümle Ekleme konusu ve soru çözümleri olacaktır.

Bu yazı YDS Verilen Duruma Uygun İfadeyi Bulma | Situation (Durum) ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/verilen-duruma-uygun-ifadeyi-bulma/feed/ 0 5062
İngilizce YDS Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma | Paraphrase http://www.kpsskonu.com/yds/yds-anlamca-en-yakin-cumleyi-bulma/ http://www.kpsskonu.com/yds/yds-anlamca-en-yakin-cumleyi-bulma/#comments Wed, 16 Nov 2016 06:05:33 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5055 Anlamca en yakın cümleyi bulma soruları, çoğunlukla 68 – 71. Sorularda sorulur. Toplamda dört sorunun sorulduğu bu bölümde, İngilizcede “paraphrasing” denilen beceri ölçülür. Amaçlanan, adayın hem benzer dil bilgisi yapılarını, hem eş ve zıt anlamlı kelimeler konusunda ne kadar başarılı olduğunu ölçmektir. Böylece, cümleyi anlama becerisi anlaşılır. YDS Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma Anlamca En […]

Bu yazı İngilizce YDS Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma | Paraphrase ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

Anlamca en yakın cümleyi bulma soruları, çoğunlukla 68 – 71. Sorularda sorulur. Toplamda dört sorunun sorulduğu bu bölümde, İngilizcede “paraphrasing” denilen beceri ölçülür. Amaçlanan, adayın hem benzer dil bilgisi yapılarını, hem eş ve zıt anlamlı kelimeler konusunda ne kadar başarılı olduğunu ölçmektir. Böylece, cümleyi anlama becerisi anlaşılır.

YDS Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma

Anlamca En yakın Cümleyi Bulma konusuyla bağıntılı soruları çözebilmeniz için aşağıda belirtmiş olduğumuz adımları izlemeniz gerekmektedir. Böylece YDS’de karşınıza çıkacak olan bu tip sorulara daha çok hakim olacaksınız.

Paraphrase Soru Çözümü için Atılması Gereken Adımlar

  • Cümleyi Anlama

Bu aşamada, cümlenin olumlu mu, olumsuz mu olduğunu, hem yapıdan hem de sözcüklerden anlamak gerekiyor. Cümlede bir karşılaştırma, “some, any, no” gibi miktar belirten sözcükler kullanılmışsa buna belki bir diyagram bile çizebilirsiniz.

  • Özneyi ve Zamanı Saptama

Cümle genel bir yargı içeriyorsa ve geniş zaman (Simple Present Tense) kullanılmışsa, sizin bunu değiştirmeniz oldukça nadir olması gereken bir durumdur. Dolayısıyla, cümlenin zamanını tespit etmeniz sizin şıkları elemenize yardımcı olacaktır. Aynı şekilde, özneyi tespit ettikten sonra, bu öznenin doğru şıkta da olması gerekiyor.

  • Bağlaçlar

Cümlede kullanılan bağlaçlar, olumlu bir yargıdan olumsuza geçiş, ilk söyleneni destekleme vb. anlamlarla kullanılmaktadır. Eğer cümlede bir bağlaç kullanılmışsa, bunun dengini mutlaka şıklarda arayınız.

  • Sıfat, Zarf Kullanımı

Genelde çeldiriciliği yüksek şıklar bu adım atılmadığında işaretlenir. Yani, doğru cevaba en yakın görünen şık genelde bu ayrıntıda gizlenir. Benzer, zıt anlam kullanımı becerinizi bu şıklarda göstermeniz gerekmektedir.

Bu yaklaşımlarımızı aşağıda bir soruda test edelim:

(LYS 2012)

 

After the fall of the Roman Empire, the Latin language continued to change and evolve as it had always done.

a)    Latin began to develop and transform after the collapse of the Roman Empire.

b)    Latin was a changing and evolving language, and this did not change after the Roman Empire’s collapse.

c)    Following the fall of the Roman Empire, Latin transformed into an almost new language.

d)    Latin remained a prestigious language in many countries after the fall of the Roman Empire.

e)    The Latin language owed much of its progress to the Roman Empire even after its fall.

1.    Cümleyi anlamaya çalıştığımızda, “Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından, Latin dili değişmeye ve gelişmeye her zaman yaptığı gibi devam etti.” denmiş. Göründüğü gibi herhangi bir yargı, Latin diline herhangi bir ekstra sıfat ekleme, Roma İmparatorluğu’nun çöküşü ile Latin dilinin gelişmesi arasında birbirinin sebebi olan bir ilişki vs. yok.

2.    Cümlenin öznesi, Latin dili ve zaman da “Simple Past” yani geçmiş zaman. Ancak bunun bütün şıklarda böyle olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bir eleme yapmıyoruz.

3.    Bu aşamada, bize “as it had always done” yani her zaman yaptığı gibi yapısını kullanacağız.

4.    Bir sıfat ve zarf göremiyoruz ancak burada “değişmeye ve gelişmeye devam etti” yapısı bize yardımcı olacaktır.

Bu adımların sonrasında soruyu çözmeye bakalım.

·         İlk olarak C, D ve E şıkları eleniyor. Nedenleri ise, C seçeneğindeki “new language” yapısı; D seçeneğindeki “prestigious language” yapısı ve E seçeneğindeki owe fiili. Bunları orijinal cümlede göremiyoruz.

·         A seçeneğinde de “began” fiili var yani başladı denmiş. Oysaki Latin dili değişmeye ve gelişmeye başlamamıştı, devam ediyordu. Bu yüzden eleniyor.

·         Kalan şık olan B seçeneği doğru cevap.


Böylece, paraphrasing soruları yani anlamca en yakın cümleyi bulma soruları nasıl çözülür, bir fikir edindik. Örnek bir soru da çözdük. Soru çözümü videosunu da aşağıda bulabilirsiniz.

YDS Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma Soru Çözümü

Bu konuya da gereken önemi vermenizi bir kez daha hatırlatmak isteriz. YDS Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma konusu ve soru çözümü tamamlanmıştır. Bir Sonraki YDS konumuz Situation yani ‘Verilen Durumda Söylenmiş Olabilecek İfadeyi Bulma’ olacaktır.

Bu yazı İngilizce YDS Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma | Paraphrase ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/yds-anlamca-en-yakin-cumleyi-bulma/feed/ 1 5055
İngilizce Diyalog Tamamlama http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-diyalog-tamamlama/ http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-diyalog-tamamlama/#respond Tue, 15 Nov 2016 21:28:08 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5048 İngilizce diyalog tamamlama becerileri sorularını, çoğunlukla 63 – 67. Sorularda görürüz. Çeviri sorularından sonra adaylara göre en kolay soru türü bu gruptur. Genelde bir soruyu cevaplamamız ya da cevabı verilen bir durumda, soruyu bulmamız gerekir. Yapılması gereken, tutarlığı sağlamak, konuyla bağlantıyı kurmak ve doğru cevabı bulmak olacaktır.   İngilizce Diyalog Tamamlama Soru Çözümü için Atılması […]

Bu yazı İngilizce Diyalog Tamamlama ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

İngilizce diyalog tamamlama becerileri sorularını, çoğunlukla 63 – 67. Sorularda görürüz. Çeviri sorularından sonra adaylara göre en kolay soru türü bu gruptur. Genelde bir soruyu cevaplamamız ya da cevabı verilen bir durumda, soruyu bulmamız gerekir. Yapılması gereken, tutarlığı sağlamak, konuyla bağlantıyı kurmak ve doğru cevabı bulmak olacaktır.

 

İngilizce Diyalog Tamamlama

Soru Çözümü için Atılması Gereken Adımlar

Bu sorularda pek fazla zaman kaybetmemek ve aynı zamanda beklenmedik bir yanlış cevap vermemek için; öncelikle şıkları ve diyaloğu hızlı bir şekilde inceleyin. Konuyu tespit edin.

Ardından, ilk eleme dalgası için, şıklarda konuya ya da cümleyi söyleyen kişiye uygun olmayan cümleler varsa, bu şıklardan kurtulun.

Sonrasında, boşluğun öncesi ve sonrasındaki cümledeki ilişkiyi izlemek adına, geçiş nasıl sağlanmış olabilir diye bir fikir yürütün.

Daha önce ve sonra verilen cümlelerde, “this, it, them” gibi zamirler varsa, buna uygun şekilde elemeler yapın.

Doğru şıkkı bulduysanız, diyaloğu baştan bir daha okuyun.

Bu adımlarımızı aşağıdaki soruda test edelim:

(YDS 2013)

Timur: Do you know the difference between the use of barbecues and conventional gas cooking?

Levent: —-

Timur: What can be done to reduce this?

Levent: I think we should use gas over barbecue as it contributes to an increase in smog levels.

a)       Burning charcoal releases carbon monoxide into the air much more than cooking with gas does.

b)      Well, actually, both are good ways of cooking, but barbecues take longer to prepare.

c)       Gas cooking is far more efficient than using a barbecue, as you can adjust the heat according to your needs.

d)      Unfortunately, both are harmful and cause damage to the environment.

e)      Gas appears to be more dangerous as there is a high risk of explosion.

Burada, Timur ve Levent, İngilizce konuşuyorlar. Timur, Levent’e “Barbekü ve klasik tüpte yapılan yemek arasındaki fark nedir biliyor musun?” diye sorar. Levent bir cevap verir ve Timur tekrar konuşup “Bunu azaltmak için ne yapılabilir?” diye bir soru daha sorar. Levent de, “Tüpü barbeküye tercih etmeliyiz çünkü o (barbekü) duman miktarını arttırır.” Diye cevap veriyor.

Konuyu anladık, diyaloğu inceledik. Levent’in söylediği ile alakalı olmayan şıklara bir bakalım.

B seçeneği, dumanla alakalı değil. Hazırlama süresinden bahsediyor.

E seçeneği de dumanla alakalı değil. Güvenlikten bahsediyor. Gaz daha tehlikelidir deniyor.

Bir sonraki adımda, Timur’un ikinci cümlesindeki “this” zamirinden, bir şeyi azaltmak istediğini anlıyoruz. Ayrıca, Levent ikinci cümlede, duman miktarından bahsediyor. Dolayısıyla, bize dumanla ilgili bir cümle lazım. Bu adımda da, C seçeneğini, Levent ikinci cümlesinde gazı barbeküye tercih ettiğini söylediğini, C doğru cevap olsaydı iki kez söylemiş olacaktı aynı şeyi, bu yüzden eliyoruz. D seçeneği de her ikisini de zararlı bulduğundan olmuyor. Çünkü ikinci cümlesinde bunla alakalı bir durum yok. Dolayısıyla cevap, A seçeneğidir.

 

Böylece, İngilizce diyalog tamamlama soruları nasıl çözülür, bir fikir edindik. Örnek bir soru da çözdük. Soru çözümü videosunu da aşağıda bulabilirsiniz.

İngilizce Diyalog Tamamlama Soru Çözümü

İngilizce Diyalog Tamamlama Soru çözümü de tamamlanmıştır. Bir sonraki YDS İngilizce konumuz Paraphrase olacaktır.

Bu yazı İngilizce Diyalog Tamamlama ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-diyalog-tamamlama/feed/ 0 5048
İngilizce Paragraf Becerileri | YDS Konu Anlatımı ve Soru Çözümü http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-paragraf-becerileri-yds/ http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-paragraf-becerileri-yds/#respond Mon, 14 Nov 2016 04:49:09 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5041 İngilizce Paragraf sorularını, çoğunlukla 43 – 62. Sorularda görürüz. Bu sorular toplamda beş ayrı paragraf için dörder soru olmak üzere toplamda yirmi adettir. YDS ve diğer İngilizce sınavlarında karşımıza bolca çıkan bu konu ve konuya ait soru çözümlerini bu sayfada bulabilirsiniz. İngilizce Paragraf Anlama Becerileri İngilizce paragraf soruları neden en zor olanlarıdır diye sorarsanız, bunun nedenleri, […]

Bu yazı İngilizce Paragraf Becerileri | YDS Konu Anlatımı ve Soru Çözümü ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

İngilizce Paragraf sorularını, çoğunlukla 43 – 62. Sorularda görürüz. Bu sorular toplamda beş ayrı paragraf için dörder soru olmak üzere toplamda yirmi adettir. YDS ve diğer İngilizce sınavlarında karşımıza bolca çıkan bu konu ve konuya ait soru çözümlerini bu sayfada bulabilirsiniz.

İngilizce Paragraf Anlama Becerileri

İngilizce paragraf soruları neden en zor olanlarıdır diye sorarsanız, bunun nedenleri, sınavın ilerleyen zamanlarında sorulması yani başta sorulmaması ve buna dayalı yorgunluk, paragrafların uzun görünmesi, kelime, dil bilgisi becerilerinin yanında paragrafların hızlı okuma becerisi gerektirmesi olarak sayılabilir.

Sınava giren aday kim olursa olsun, paragraf sorularını her zaman ciddiye alır. Ancak ciddiye almak konusunda yapılması gerekenler vardır.

Bu soruları en sona bırakmamak gerekir.

Çoğu aday bu soruları baştan temizlemeye çalışır. Bununla birlikte yeterli sayıda okuma yapmak ve paragraf sorusu çözmeniz size faydalı olacaktır.

İngilizce Paragraf Soru Çözümleri İçin Atılması Gereken Adımlar

Öncelikle mutlaka paragrafın giriş ve sonuç cümlelerini okuyarak, paragraf konusunda fikir edinin. Çok büyük ihtimalle, ilk cümlede konu belirtilmiş olur. Son cümle ise bize konuyu toparlayıp bir özet sunar, çoğunlukla. Bununla birlikte, ilk ve son cümleden yüksek ihtimalle bir soru çıktığını hatırlamalısınız.

Ardından, paragrafla ilgili sorulan dört sorunun başlangıçlarını okuyunuz.

“We can see from the passage that in palm trees —-“ şeklinde sorulan sorularda sizin neye odaklanacağınız belliyken, “One can conclude from the passage that —-“ sorusunda ipucu yoktur.

Bu yüzden soru başlangıçlarını okumak şıkları elemeniz açısından önemli bir adımdır.

Ana fikri yakalamak açısından tek seferde paragrafı bir kez okuyun. Burada, önceden yaptığınız okumaların farkını göreceksiniz. Bu arada, ikinci aşamadaki ipucu verilmemiş sorular için, cümlede kesinlik, oran vb. ifade eden yerlerin altını çizerken, ipucu verilmiş sorulardan karşılaştıysanız, altını çizeceğiniz yerlerin de konuyla alakalı olan yerler olması gerektiğini unutmayın. Sorunun cevabı buralardan gelecektir.

Bu aşamalardan sonra, yanlış şıkları elemeniz kolaylaşacaktır. Konuyla alakalı olmayan, olumlu bir paragrafta olumsuz olarak söylenen, çok iddialı olan şıkları elemenizde sorun çıkmamalıdır.

Hatırlamanız gereken bir nokta da, sizin paragraftaki konuya ne kadar hakim olduğunuzun önemi olsa da bunun size zararı da belli noktalarda olabilir. Tabi ki konuyu bilmenin avantajı büyüktür ama bilginizin ölçülmediğini, paragrafı anlamanın ve paragrafa göre cevap vermenizin sizden istenen olduğunu unutmayın.

Eğer sizden “95 yıl sonraki” bir olayla ilgili bir soruyu cevaplamanız isteniyorsa, bu size paragrafta “95 yıl” olarak verildiyse, şıklarda “about a century” olarak sorulabilir. Aynı şekilde, “altı asker” de “half a dozen soldiers” şeklinde sunulabilir. Bunlara dikkat edin.

Zıt, eş anlamlı kelimelere olan hakimiyetiniz de sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Bu yaklaşımlarımızı aşağıda bir soruda test edelim:

(KPDS 2012 Sonbahar) British scientists have begun studying a rare meteorite to reveal more about the history of Mars. The rock, named ‘Tissint’ after the Moroccan area where it crashed in July 2011, was recovered from the ground just five months later – not enough time to be too contaminated. “The Tissint sample is probably the most important meteorite to have landed on the Earth in the last 100 years,” says Dr. Caroline Smith, curator of meteorites at the Natural History Museum in London. An analysis of the rock revealed its Martian origin. It would have been removed from Mars when an asteroid struck the planet, staying in space as debris before being attracted by the Earth’s gravity. Of the 41,000 officially recognized meteorites, 61 come from Mars and the Tissint rock is only the fifth that was witnessed falling. Dr. Tony Irving of Washington University, who performed some initial analysis on the sample, does not think there is much chance of finding fossilized life within it. But the British team could reveal whether minerals have been affected by water or contain elements such as carbon. Smith says “We’re not looking for microbes, but we’re looking for the chemical and environmental signatures to indicate whether Mars, at some point in its past, may have provided a suitable environment for life to exist.”
1.    Paragrafın giriş cümlesinde “İngiliz bilim adamlarının, Mars’ın tarihini aydınlatmak için küçük bir meteoru incelemeye başladılar.” Denmiş. Son cümlede ise, “Smith: Mikrop aramıyoruz ama Mars’ta geçmişte bir zamanda yaşam olması için uygun ortam sağlayacak kimyasal ve çevresel izler arıyoruz.” İfadesi var.

2.    Bu paragrafa bağlı Aşağıda 4 soru vardır.

İlk soruda, Fas’da bulunan meteora bakmamız isteniyor.

İkinci soruda, herhangi bir ipucu yok.

Üçüncü soruda, bilim adamları ile ilgili bir bilgi isteniyor.

Dördüncü soruda, bilim adamlarının doğru bulgulara ulaşması için meteorlarla ilgili bir soru sorulmuş.

3.    Parçayı bir seferde okuduğumuzda, İngiliz bilim adamlarının Mars tarihi için bir meteoru incelemeye başladıklarını; “Tissint” adıyla Fas’da 2011 Temmuz’unda bir kaya bulunduğunu; bu kayanın, öz niteliklerini kaybetmeden, yani kirlenmeden önce ve dünyaya çarptıktan sadece beş ay sonra yerden kaldırıldığını; Tissint’in son yüz yılın en önemli meteoru olduğunu görüyoruz. Resmi olarak 41000 meteorun olduğunu, 61’inin Mars’dan geldiğini ve bunlardan beşinci düşüşü gözlemlenenin Tissint olduğu yazıyor. Irving’e göre, içinde fosil yaşamın olması pek olası değil ama İngiliz bilim adamları, minerallerin su ya da karbon gibi elementlerden etkilenip etkilenmediğini bulmayı başarmış. Son cümlede ise, “Smith: Mikrop aramıyoruz ama Mars’ta geçmişte bir zamanda yaşam olması için uygun ortam sağlayacak kimyasal ve çevresel izler arıyoruz.” İfadesi var.

1) It is understood from the passage that the meteorite found in Morocco —-.

a)    was part of a larger meteorite that crashed into the Earth

b)    is the first meteorite from Mars to be seen on the Earth

c)    was recovered after remaining buried for almost 100 years

d)    was too contaminated to be of any real use to scientists

e)    is a very rare kind, which can be valuable to scientists

Fas’da bulunan meteorla ilgili bilgilerimiz:

·         2011 de bulundu.

·         Beş ay sonra yerden kaldırıldı ve kirlenmedi.

·         Son yüzyılın en önemli meteoru

·         61 Mars’lı meteordan sadece beşi gözlemlenmiş ve gözlemlenen beşincisi.

A şıkkı, daha büyük bir meteorun parçasıydı.

B şıkkı, Mars’dan gelip gözlemlenebilen ilk meteor.

C şıkkı, neredeyse 100 yıl sonra çıkarıldı

D şıkkı, bilim adamlarının işine yaraması için çok kirli

E şıkkı, çok nadir bir tür, bu bilim adamları için değerli bir meteor, denmiş

Çok açıkça görüyoruz ki cevap, E seçeneği.

2) It is pointed out in the passage that —-.

a)    Tissint was one of the meteorites that were actually seen while falling

b)    the Natural History Museum took possession of the meteorite as soon as it landed on the Earth

c)    other meteorites that preceded Tissint were quite similar to it in size

d)    there is some doubt as to where the meteorite came from

e)    the meteorite is one of the 41,000 that originated from Mars

Parçada belirtilmiş ki;

A) Tissint, düşerken görülen meteorlardan biri

B) Doğal Tarih Müzesi, meteor düşer düşmez meteoru himayesine aldı, sahiplendi.

C) Tissint’i takip eden meteoritler, boyut olarak ona benziyordu.

D) Meteoritin nereden geldiğine dair soru işaretleri var.

E) Bu meteorit, Mars’dan gelen 41,000 taştan biri.

 

Parçada bulduklarımız, bizi A şıkkına yönlendiriyor.

3) According to the passage, scientists —-.

 

a)    believe there may well be fossils in the rock

b)    are examining the meteorite to reveal whether microbes could survive in it

c)    are investigating the rock to find out whether Mars was once able to support life

d)    claim that Tissint gives clues about the meteorites expected to hit the Earth

e)    have unfortunately failed to identify the origin of Tissint

Bilim adamları —-

 

A) Kayada fosil olabileceğine inanıyor.

B) Meteoritin içindeki mikropların yaşayıp yaşamadıklarını kontrol ediyor.

C) Mars’ın önceden yaşamaya uygun muydu değil miydi araştırmasını yapıyor.

D) Tissint’in Dünya’ya çarpması beklenen diğer meteoritler hakkında ipuçları verdiğini iddia ediyor.

E) Maalesef, Tissint’in nereden geldiğini belirleyemediler.

 

Direkt olarak son cümleyi işaret eden bir şık var burada. O da C seçeneği.

4) For scientists to come up with accurate findings, a meteorite —-.

 

a)    is to be one of the 41,000 known meteorites

b)    has to be made sure that it come from a specific planet

c)    should contain plenty of living organisms

d)    needs to remain intact for a sufficient amount of time

e)    is required to have basic minerals in its internal structure

Bilim adamlarının doğru bulgulara ulaşması için, bir meteoritin —-

 

A) 41000 bilinen meteoritten biri olması gerekir.

B) Bilinen bir gezegenden gelmesi gerekir.

C) Yaşayan birçok organizmayı taşıması gerekir.

D) Bir süre kirlenmeden, bozulmadan kalması gerekir.

E) İçyapısında temel minerallere sahip olması gerekir.

 

Diğer şıkları parçada göremiyoruz. Bu yüzden çıkarımlarımız bizi D şıkkına yönlendiriyor.

 

 

 

 

 

Böylece, İngilizce paragraf soruları nasıl çözülür, bir fikir edindik. Örnek bir soru da çözdük. Lütfen aşağıdaki soru çözümü videosunu da izleyiniz.

İngilizce Paragraf Soru Çözümü

İngilizce Paragraf sorularına gereken önemi vermenizi bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bir Sonraki YDS İngilizce konumuz Dialog olacaktır. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Bu yazı İngilizce Paragraf Becerileri | YDS Konu Anlatımı ve Soru Çözümü ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-paragraf-becerileri-yds/feed/ 0 5041
YDS İngilizce – Türkçe | Türkçe – İngilizce Çeviri Becerileri http://www.kpsskonu.com/yds/yds-ingilizce-turkce-turkce-ingilizce-ceviri-becerileri/ http://www.kpsskonu.com/yds/yds-ingilizce-turkce-turkce-ingilizce-ceviri-becerileri/#respond Sat, 15 Oct 2016 19:17:17 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5029 İngilizce çeviri sorularını, çoğunlukla 37 – 42. Sorularda görürüz. Bu altı İngilizce çeviri sorunun yarısı Türkçeden İngilizceye iken, diğer yarısı da İngilizceden Türkçeyedir. Bu tip soruların sorulma sebebi, sizin cümle yapısı  analizinde ne kadar iyi olduğunuzu ölçmektir. Genellikle YDS’ye iyi hazırlanan bir aday bu soru türünde yanlış cevap vermez. Bu soruları çözmedeki kabiliyetiniz ve hızınız, […]

Bu yazı YDS İngilizce – Türkçe | Türkçe – İngilizce Çeviri Becerileri ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

İngilizce çeviri sorularını, çoğunlukla 37 – 42. Sorularda görürüz. Bu altı İngilizce çeviri sorunun yarısı Türkçeden İngilizceye iken, diğer yarısı da İngilizceden Türkçeyedir. Bu tip soruların sorulma sebebi, sizin cümle yapısı  analizinde ne kadar iyi olduğunuzu ölçmektir. Genellikle YDS’ye iyi hazırlanan bir aday bu soru türünde yanlış cevap vermez. Bu soruları çözmedeki kabiliyetiniz ve hızınız, sizi diğer soru türlerinde hem gerekirse hata hakkınızı arttıracak hem de zaman kazanarak yine diğer sorulara daha fazla vakit ayırabileceksiniz.

İngilizce Çeviri – Soru Çözüm Teknikleri

YDS İngilizce çeviri sorularında atılması gereken ilk adım, İngilizce ya da Türkçe fark etmez, cümlenin yüklemini bulmanız olmalıdır. Eğer cümle birden fazla yüklem barındırıyorsa ki bu durumda mutlaka bir bağlaç ya da relative clause ile bağlanmıştır, tüm fiillerin altını çiziniz. Bu arada, eğer bağlaç çevirisini de saptarsanız, büyük bir aşama kaydetmiş olursunuz. Fiilleri tespit etmenizin ardından;

  • Yüklem(ler)in hangi zamanda kullanıldıklarını analiz edin. Çeviri sorularında buna mutlaka dikkat edin.
  • Cümlede modal fiil kullanılmışsa, bunu sakın göz ardı etmeyin. Mutlaka şıklarda da arayın.
  • Yüklemin olumlu veya olumsuz kullanılmasını şıklarla eşleştirin.
  • Yüklemin etken veya edilgen şekilde kullanılmasına dikkat edin.

Bu adımlar size en az üç tane şık elemeniz için gerekli sebebi sağlayacaktır. Hatta belki soruyu bile sadece bu adımlarla çözebileceksiniz. Eğer yetmediyse veya emin olamadıysanız;

  • Bağlacı tespit edin ve bağlacı şıklarda arayın.
  • Özneyi özellikle relative clause ya da noun clause ile birlikte verilmişse dikkatli bir şekilde analiz edin. Cümlenin öznesini şıklardaki özneler ile eşleştirmek bazen soruyu çözdürür.
  • Sıfat ve zarfları şıklarla eşleştirme yoluna gidin.
  • Edatların da öneminin farkında olun.

Bu adımları uygulamanızı anlattıktan sonra, bir örnek soruyu aşağıda inceleyelim.

(YDS 2013 İlkbahar) Oyunlara ve özellikle çocuk oyunlarına ilişkin inançlarımız, teknoloji ve küreselleşme ile köklü değişimler geçirmiştir.

  1. We seem to have radically changed our beliefs about plays, and children’s plays in particular, because of advances in technology and globalization.
  2. We believe that plays, and children’s plays in particular, have encountered radical changes due to technology and globalization.
  3. Our beliefs about plays, and children’s plays in particular, have undergone radical changes with technology and globalization.
  4. Owing to the radical changes in plays, and children’s plays in particular, we have shifted our attitude towards technology and globalization.
  5. As to technology and globalization, our beliefs about plays, and children’s plays in particular, have changed radically.

İlk adım olarak yükleme bakıyoruz, köklü değişimler geçirmiştir, karşımıza çıkıyor. A şıkkının yüklemi “seem to have radically changed”. B şıkkının yüklemi “believe”. C şıkkının yüklemi “have undergone radical changes”. D şıkkının yüklemi “have shifted”. E şıkkının yüklemi de “have changed radically”.

Sadece bu adımlar bile bize doğru şıkkı verir ama dilerseniz bir de öznelere bakalım.

Esas cümledeki özne “inançlarımız”. A şıkkının öznesi “we”. B şıkkının öznesi “we”. C şıkkının öznesi “our beliefs”. D şıkkının öznesi “we”. E şıkkının öznesi de “our beliefs”.

Bu adımlar bize sadece iki şık kaldığını gösteriyor. Onlar da C ve E şıkları. Ama daha önceki analizimizde de görmüştük ki E şıkkının yüklemi “have changed radically” yani radikal şekilde değişmiştir. Ancak C şıkkının yüklemi “have undergone radical changes”. Arada gerçekten çok büyük fark yok. Bu yüzden, edata bakmamız gerekiyor. Birinde (C) with , diğerinde (E) ise as to. Esas cümledeki “ile” edatını C şıkkında gördüğümüz için doğru cevap olarak işaretliyoruz.

YDS Türkçe İngilizce Çeviri Soru Çözümü

YDS İngilizce Türkçe Çeviri Soru Çözümü

Çözdüğümüz bu soru ve soru çözümü videosu tabi ki size yeterli gelmemelidir. Bu konuyla ilgili yayınladığımız videonun yanında soru çözümü videomuzu da izlemenizi, ÖSYM arşivindeki soruları çözmenizi, sakın ola çeviri konusunu hafife almamanız gerektiğini hatırlatıyoruz. İngilizce çeviri becerileri konusu tamamlanmıştır. Bir sonraki konumuz İngilizce Paragraf soruları hakkında olacaktır.

 

Bu yazı YDS İngilizce – Türkçe | Türkçe – İngilizce Çeviri Becerileri ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/yds-ingilizce-turkce-turkce-ingilizce-ceviri-becerileri/feed/ 0 5029
İngilizce Cümle Tamamlama | YDS Konu Anlatımı – Soru Çözümü http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-cumle-tamamlama-yds/ http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-cumle-tamamlama-yds/#comments Wed, 12 Oct 2016 20:23:50 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5023 İngilizce Cümle tamamlama sorularını, geleneksel olarak 27 – 36. Sorularda görürüz. Başta ya da sonda, bir cümle veya cümlecik verilir, kalan boşluğu sizin tamamlamanız istenir. Genel olarak, bu sorularda, sizin bağlaç kullanımı beceriniz, kelime bilginizle beraber ölçülür. ÖSYM havuzundaki her bağlacın kullanımı, anlamı, kuralları, formüller bu sorularda büyük önem arz eder. İngilizce Cümle Tamamlama Becerileri […]

Bu yazı İngilizce Cümle Tamamlama | YDS Konu Anlatımı – Soru Çözümü ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

İngilizce Cümle tamamlama sorularını, geleneksel olarak 27 – 36. Sorularda görürüz. Başta ya da sonda, bir cümle veya cümlecik verilir, kalan boşluğu sizin tamamlamanız istenir. Genel olarak, bu sorularda, sizin bağlaç kullanımı beceriniz, kelime bilginizle beraber ölçülür. ÖSYM havuzundaki her bağlacın kullanımı, anlamı, kuralları, formüller bu sorularda büyük önem arz eder.

İngilizce Cümle Tamamlama Becerileri

Soru Çözüm Teknikleri:

Yapılması gereken ilk eylem, bize hangisinin sorulduğunu bulmak olmalıdır. Bizden ana cümle mi yoksa yan cümlecik mi bekleniyor, aşağıda inceleyelim:

  1. Bağlaç + cümlecik —- ya da —- bağlaç + cümlecik: Bu şekildeki yapıda, bizden bir ana cümle isteniyor. Bağlaç ve cümlecik zaten verilmiş.
  2. SVO —- ya da —- SVO: Burada ise, bize ana cümle verilmiş. Bu cümleyi bir bağlaç yardımıyla, yan cümleciğe bağlamamız gerekiyor.

Cümle tamamlama soruları, genel olarak, bağlaç gruplarına göre incelenir. Atmamız gereken adımlar, aşağıda sunulmuştur:

  1. İlk olarak bağlaçlara bakılır. Bağlaç ile kullanılmış bir cümlecik verilmiş ise, sizden devamını bulmanız için istenen, verilen bağlacın kendine özgü kullanımı doğrultusunda, anlam bütünlüğü sağlayamayan şıkları elemenizdir.
  2. Bağlaç türüne göre, şıkların sayısını azaltmanız, elinizde kalan şıklarla da anlam bütünlüğü konusunda çalışma yapmanız açısından önemlidir.
  3. Anahtar bir nokta da, zamirler ile alakalıdır. Diyelim ki cümlenin bir yerinde “her” zamiri geçiyor, sizin şıklarda mutlaka o kişi ile ilgili özel bilgi aramanız gerekir. Örnek olarak;

(LYS 2012) —-, they move their bodies according to complex rhythmic patterns.

  1. When books on dance are widely available
  2. If dancing is an important part of a culture
  3. Since dancing and religion go together in many cultures
  4. As dancers perform in front of an audience at a festival
  5. Although dancing is beneficial for many people

Soruda, dikkat ederseniz, ikinci bölüm, “they” ile başlamış. Dolayısıyla, bizim şıklarda çoğul bir özne aramamız gerekiyor. Bu yüzden b ve e seçenekleri eleniyor. Move their bodies de bize öznenin bir insan olduğunu gösterdiğinden, kitaplar, dans ve din öznelerinin olduğu a ve c seçenekleri de eleniyor ve doğru cevap olarak d işaretleniyor.

İngilizce Cümle Tamamlama becerileri ve bunlara ait sorulara bakarken bağlaç türlerini iyi bilmeniz gerekmektedir. Bu yüzden İngilizce Bağlaçlar konusunu tam olarak anlamadan İngilizce cümle tamamlama sorularını çözmeniz pek mümkün değildir.

Aşağıdaki örnek soru üzerinden konumuza devam edelim.

(LYS 2012) Solar power stations can be an economical way to generate power —-.

  1. because the power generated by electricity is insignificant
  2. if a region has a steady amount of sunshine
  3. even though they have built a demonstration plant in Italy
  4. although they already operate a power plant there
  5. since power from solar power plants is about twice as expensive

Bu soruda, güneş enerji istasyonlarının, güç üretme konusunda ekonomik olduğu söylenmiş, genel bir yargı var. Bize bu konuya paralel bir cümle gerekiyor. A ve E, çelişen ifadeler. İlk cümle ile çelişiyorlar. C ve D ise, they ve there zamirlerinden dolayı eleniyor. İlk cümle de bu iki zamirin kullanılmasını gerektiren bir yapı yok. Dolayısıyla cevap, B seçeneğidir. Bir yerde, istikrarlı seviyede güneş ışığı varsa, güç üretmek için güneş enerjisi istasyonları ekonomik bir yol olabilir denmiş. Çok mantıklı.

İngilizce Cümle Tamamlama Soru Çözümü

Çözdüğümüz bu sorular tabi ki size yetmemelidir. Bu konuyla ilgili yayınladığımız videonun yanında soru çözümü videomuzu da izlemenizi, ÖSYM arşivindeki YDS soruları çözmenizi, on soruluk bir paya sahip olduğundan, cümle tamamlama becerileri sorularına gerekli özeni göstermenizi tavsiye ediyoruz.

Bu yazı İngilizce Cümle Tamamlama | YDS Konu Anlatımı – Soru Çözümü ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-cumle-tamamlama-yds/feed/ 1 5023
İngilizce Bağlaçlar – Conjunctions Konu Anlatımı ve Soru Çözümü http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-baglaclar-conjunctions-konu-anlatimi-soru-cozumu/ http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-baglaclar-conjunctions-konu-anlatimi-soru-cozumu/#comments Sun, 09 Oct 2016 19:42:01 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5014 İngilizce bağlaçlar konusu Dil bilgisi ölçme bölümünün üçüncü ve son kısmı oluşturmaktadır, dolayısıyla bu bölümde de İngilizce bağlaçlar yani Conjunctions konusuna  yoğunlaşacağız. Genel olarak bağlaç desek de, ÖSYM’nin sorduğu bu beş soruluk konuya, anlam bakımından; sebep-sonuç, zaman, zıtlık, koşul ve karşılaştırma ve cümledeki noktalama işaretlerine ve yapıya bakarak; prepositional phrase, adverbial clause ve transition kategorilerine […]

Bu yazı İngilizce Bağlaçlar – Conjunctions Konu Anlatımı ve Soru Çözümü ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

İngilizce bağlaçlar konusu Dil bilgisi ölçme bölümünün üçüncü ve son kısmı oluşturmaktadır, dolayısıyla bu bölümde de İngilizce bağlaçlar yani Conjunctions konusuna  yoğunlaşacağız. Genel olarak bağlaç desek de, ÖSYM’nin sorduğu bu beş soruluk konuya, anlam bakımından; sebep-sonuç, zaman, zıtlık, koşul ve karşılaştırma ve cümledeki noktalama işaretlerine ve yapıya bakarak; prepositional phrase, adverbial clause ve transition kategorilerine ayıracağımız yapıları birbirlerine karıştırmamanız çok önemlidir.

İngilizce Bağlaçlar – Conjunctions Konu Anlatımı

Dilerseniz aşağıdaki tabloya bir göz atalım ve açıklamaları tablodan sonraya bırakalım:

 

Prepositional Phrase Adverbial Clause Transition

Sebep – Sonuç

because of

owing to

thanks to

due to

as a result of

because

since

as

now that

as much as

so adj. that

such adj. that

hence

thus

for this reason

as a result

therefore

consequently

that’s why

Zaman

while

when

once

by the time

as soon as

as

just as

whenever

then

next

after that

since

until

till

before

after

Zıtlık

in spite of

despite

in contrast to

contrary to

unlike

notwithstanding

but

yet

although

though

even though

no matter (what)

whereas

while

however

nevertheless

nonetheless

in contrast

even so

on the contrary

Koşul

if

unless

only if

if only

provided

so long as

as long as

or else

otherwise

Karşılaştırma, korelasyon

not only … but also …

both … and …

either … or…

neither … nor …

whether … or …

Prepositional Phrase: İngilizce bağlaçlar konusundaki bu yapıların sonunda “of, to” gibi edatlar vardır. Bununla birlikte, despite ve unlike gibi bağlaçlarda bu durum yoktur ama görevleri prepositional phrase türündedir. Öncelikle bilmeniz gereken, prepositional phrase’lerin sonrasında ya isim gelir, ya gerund dediğimiz Ving gelir. Eğer kurallı, SVO yapısında bir cümle gelecekse de mutlaka “the fact that, that vb.” ile bağlanır. Sonrasında gelen her yapı için birer örnek cümleyi inceleyelim:

  • Because of Mark, we were all late for the movie.
  • Despite studying hard, I couldn’t pass the exam.
  • Due to the fact that Andy had difficulties with grammar, he had a bad result.

Görüldüğü gibi, örnekten önce söylediğimiz yapılarla kullanılan bağlaçlar prepositional phrase kategorisine girmektedir. Sebep – sonuç, zaman, zıtlık anlamlarında kullanılan bağlaçlarda bu yapıyı görmeniz mümkündür.

Adverbial Clause: Türkçe’ye zarf cümleciği olarak çevirebileceğimiz bu yapıda ise prepositional phrase yapısının aksine, bağlaçtan sonra tam ve kurallı bir cümle aranır. İngilizce bağlaçlar konusundaki Adverbial Clause başlığını da yine örneklerle durumu biraz açmaya çalışalım:

  • Although he didn’t feel well, he went to work.
  • I didn’t go to work because I was ill.
  • Since employment is limited in rural areas, many people are moving to big cities.

Şimdiye dek verdiğimiz örneklerde genelde bağlaçların cümlenin başında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bunun ÖSYM’nin sorduğu sorularda da böyle olduğunu düşünmemize neden olacak herhangi bir istatistik bulunmamaktadır. Bağlaç ve bağlaçtan sonra gelen cümleciği cümlenin sonuna alıp, cümlenin sonundaki cümleciği de cümlenin başına alabiliriz. Yani “Although he didn’t feel well, he went to work.” cümlesini, “He went to work although he didn’t feel well.” şeklinde de yazabiliriz.

Transition: Birbirine anlamca bağlı olsa da, yapıca bağlantısı olmayan ve aralarında zaman uyumu aramayabileceğimiz cümlelerde kullanılan, “hence, thus, nevertheless” gibi bağlaçların ait olduğu kategoridir. Genellikle iki ayrı cümlede bağlantı kurar, yani ilk cümle bir noktalama işaretiyle biter; yeni cümle başlarken bu bağlaçlardan biri kullanılır. Aşağıda örnekler sunulmuştur:

  • John didn’t feel well. Therefore, he didn’t go to work.
  • The player was caught using drugs. Consequently, he was kicked off the team.
  • The cost of living is too expensive in Frankfurt. For this reason, I have decided to move to Duisburg.

Örneklerden de anlıyoruz ki, ne cümleler arasında zaman uyumu aranmalıdır, ne de cümlelerin birbirinden tamamen bağımsız olduğu söylenebilir. Örnek ve daha önceden çıkmış sorularda bu farklar daha kolay ayırt edilmelidir.

Karşılaştırma ve Korelasyon Yapıları: Bu yapılar diğerlerine göre farklılık gösterirler. Birbirine denk iki dilbilgisi yapısını, yani iki isim, iki fiil ya da iki cümleyi birbirine bağlarlar. Yine örneklere bakacak olursak;

  • In the fall, Daniel will either start classes at the community college or join the Navy.
  • Laura grilled steak for not only Linda but also her dog.

Yazının sonunda soru çözümü kısmı olacaktır ama ondan önce soruları çözerken atmamız gereken adımları kısaca hatırlayalım:

  1. Mutlaka cümleyi anlamalıyız. Sonuçta, bu anlama göre bir bağlaç getireceğiz. Dahası cümlenin anlamını yanlış anlamak, anlamamaktan daha büyük sıkıntı yaratır. Çünkü eleyeceğimiz seçeneklerde doğru olanlarda olabilir.
  2. Bizden hangi bağlaç yapısı (prepositional phrase, adverbial clause ya da transition) istenildiğini anlamak için, cümlenin yapısını ve kullanılan noktalama işaretlerine dikkat etmeliyiz. Buna göre eleyeceğimiz şıklardan sonra, işimiz daha kolaylaşacaktır.
  3. Ne tür bir bağlaç gerektiğine, boşluktan sonra gelen yapının yukarıda bahsettiğimiz gibi tam cümle mi, isim mi, gerund mu vs. olduğunu saptamanızın ardından da karar verebileceğinizi unutmayın.
  4. Kalan seçeneklerin cümleye yerleştirildiklerinde gerekli anlam bütünlüğü sağlamasına dikkat edin.

Bu adımları da öğrendikten sonra, örnek sorularımıza geçelim.

(2013 YDS İlkbahar)

When modern coastal fish-farming began 30 years ago, no one was doing things right, —- for the environment —- the industry’s long-term sustainability.

  1. A) whether / or B) such / as C) so / that          D) either / or                     E) as / as

İlk sorumuz, aslında sorulduğu zaman tartışmalara neden olsa da, nispeten kolay bir soru. Dilerseniz aşağıda adım adım ilerleyelim:

  • İlk olarak correlative conjunctions konusunda yer almayan iki şıkkı eleyelim. Bunlar, as … as ve such as. As … as yapısı, iki nesne, eylem vb. arasında benzerliği belirtirken araya bir sıfat alarak kullanılır. Such as ise cümlede örnek vermek amacıyla, araya herhangi bir kelime almadan kullanılır. “People watch TV programs such as quiz and reality shows.” örneğindeki gibi. Dolayısıyla B ve E şıklarını eledik.
  • İkinci olarak, C şıkkını incelediğimizde, so … that … yapısı verilmiş, bunun da cümleye yapı olarak uymadığını yine bir örnek vererek açıklayalım: “Your teacher is so fat that he can eat the whole Internet.” Bu ve buna benzer bir yapıyla yani “so + adjective + that + SVO” yapısıyla kullanıldığından, C şıkkı da eleniyor.
  • Şimdi şıkları ikiye indirdiğimize göre, burada İngilizce seviyemiz bizi ya doğru sonuca götürecek ya da yüzde elli şansımızla doğru şıkkı bulacağız. Modern kıyı balıkçılığı bundan 30 yıl önce başladığında, kimse ne çevre ne de sektörün uzun dönem sürdürülebilirliği için doğru şeyler yapıyordu. Bu bölümün İngilizce orijinalinde, olumsuz yapı no one ile oluşturulduğundan ancak neither … nor … yapısı doğru olmasa da çeldirici olabilirdi. Bununla birlikte, bu seçenek verilmediğinden doğru cevap olarak D şıkkı işaretlenmelidir.

(KPDS 2012 – Sonbahar)

On a sunny day, some patches of ground warm up more quickly than others —- the differences in topography.

  1. A) similar to B) on behalf of C) as well as       D) because of                   E) apart from
  • Anlama baktığımızda, bize sebep sonuç ilişkisi veren bir bağlacın gerekli olduğunu görüyoruz. Seçenekler arasında, sebep – sonuç ilişkisi kuran tek bağlaç da “because of” olmasından dolayı tek adımda, D şıkkını elememiz gerekir.

(ÜDS 2012 – İlkbahar)

Memory often works best when we have a visual representation of past events, —- this mental Picture will help us bring out many details.

  1. A) as B) although C) whereas                         D) otherwise                     E) but
  • Cümlenin ortasındaki boşluğun sorulduğu bu soruda, bu sefer de noktalama işaretleri bilgimizle bir fikir yürütmeye çalışalım. Bu yüzden, otherwise bağlacı, yeni bir cümlenin başında kullanıldığından, ilk elenen şık olmalıdır.
  • Cümlenin anlamına bakacak olursak, her iki tarafın da olumlu olduğunu görürüz. Dolayısıyla zıtlık belirten üç şıkkın da yani B, C ve E seçeneklerinin de elendiğini söylemeliyiz.
  • Kalan seçenek A) as, doğru olarak işaretlenmelidir.

Çözdüğümüz üç örnek ve çıkmış soru tabi ki size yetmemelidir. Bu konuyla ilgili yayınladığımız videonun yanında soru çözümü videomuzu da izlemenizi, ÖSYM arşivindeki soruları çözmenizi, beş soruluk bir paya sahip olduğundan, YDS İngilizce bağlaçlar konusuna gerekli özeni göstermenizi tavsiye ediyoruz.

İngilizce Bağlaçlar – Conjunctions Soru Çözümü

İngilizce bağlaçlar (Conjunction) konu anlatımı ve soru çözümü tamamlanmıştır. Bir sonraki YDS İngilizce konumuz Cloze Test konusu olacaktır. Lütfen konunun daha iyi anlaşılması için bol bol soru çözünüz.

Bu yazı İngilizce Bağlaçlar – Conjunctions Konu Anlatımı ve Soru Çözümü ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-baglaclar-conjunctions-konu-anlatimi-soru-cozumu/feed/ 1 5014
İngilizce Boşluk Doldurma | Cloze Test Konu Anlatımı Soru Çözümü http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-bosluk-doldurma-cloze-test/ http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-bosluk-doldurma-cloze-test/#respond Sat, 08 Oct 2016 23:23:34 +0000 http://www.kpsskonu.com/?p=5006 Boşluk Doldurma konusu, yani İngilizce’de Cloze Test olarak bilinen bu konuyu detaylandıracağız. Hatırlanacağı üzere bir önceki konumuzda İngilizce Edatlar (Prepositions) konusunu işlemiştik. Şimdi de Boşluk Doldurma sorularını (Cloze Test) ve bu sorulara nasıl yaklaşmamız gerektiğini irdeleyelim. İngilizce Boşluk Doldurma – Cloze Test Kelime ve dil bilgisi sorularını, geleneksel olarak 17 – 26. Sorularda, verilen iki […]

Bu yazı İngilizce Boşluk Doldurma | Cloze Test Konu Anlatımı Soru Çözümü ilk olarak şurada görüldü: .

]]>

Boşluk Doldurma konusu, yani İngilizce’de Cloze Test olarak bilinen bu konuyu detaylandıracağız. Hatırlanacağı üzere bir önceki konumuzda İngilizce Edatlar (Prepositions) konusunu işlemiştik. Şimdi de Boşluk Doldurma sorularını (Cloze Test) ve bu sorulara nasıl yaklaşmamız gerektiğini irdeleyelim.

İngilizce Boşluk Doldurma – Cloze Test

Kelime ve dil bilgisi sorularını, geleneksel olarak 17 – 26. Sorularda, verilen iki ayrı paragraf ve bu paragraflarda bırakılan beşer boşluk sorulur. Bu boşlukları ya kelime bilginizle ya da dil bilgisi bilginizle çözmeniz gerekmektedir.

Bu boşlukların hepsi birbirleriyle ve ait olduğu paragraflar ile bağlantılıdırlar.

Sizin bu sorularda yapmanız gereken, paragrafı yeterli derecede kavrayıp soruları buna göre cevaplamanızdır.

Aslında yapmanız gerekenin ilk bölümden tek farkı yukarıda da belirttiğim gibi soruların bir paragraf içinde sorulmasıdır. Adaylar bu yüzden eğer paragrafı doğru kavrarlarsa paragraf başına beş soruyu kolayca çözerken, kavramadaki eksiklik, adayların beş soruda da riske girmelerini gerektirebilir.

Peki, nedir bu tip soruları çözmek için yapılması gereken? Dilerseniz adım adım aşağıda bakalım:

  1. Öncelikle, kelime sorularını ki en az bir soru kelimelerden gelir, daha paragrafı okumadan şıklarda hangi tür kelime (sıfat, fiil, zarf vb.) sorulduğunu tespit edin.
  2. Dil bilgisi sorularında, hangi tür soru sorulduğunu saptayın. Hatırlarsanız, zamanlar, bağlaçlar ve edatlar olmak üzere üç ayrı kategoride dil bilgisi sorularını çözmeniz için faydalı teknikleri önceki ders anlatımlarımızda sunmuştuk.
  3. Verilen paragrafı okurken, anahtar kelimelerin altlarını mutlaka çizin.
  4. Boşluktan önce ve sonra gelmesi muhtemel olan “to, in, on, at etc.” Gibi edatlara, boşluğun dâhil olduğu şart yani “if” cümlelerine özellikle dikkat edin. Böylece, eğer bir şart cümlesi kalıbına denk gelirseniz, soruyu çözmeniz kolaylaşır ya da edatlara bakarak hangi kelimenin boşluğa gelmesi gerektiğini düşünmenizi kolaylaştırabilirsiniz.
  5. Soruları çözerken, daha önceki kelime ve dilbilgisi ders anlatımlarımızdaki konuları aklınıza getirin.
  6. Soruların birbirleriyle alakalı olduklarını unutmayın. Yanlış yaptığınız bir soru diğer cevaplarınızı da etkileyebilir.
  7. Tüm soruları çözdükten sonra paragraftaki boşluklara şıklardan doğru olarak işaretlediğinizi mutlaka yazın. Anlam bütünlüğünü mutlaka kontrol edin.
  8. Soru tipine aşina olmanız açısından, düzenli pratik yapmanızın önemli olduğunu unutmayın.
(YDS 2013 – İlkbahar)

Cities, large and small, are at the heart of a fast changing global economy – they are a cause of, and a response to world economic growth. Many urban areas are growing (1) —- their rural hinterlands are depressed, which forces impoverished rural people to move to the cities in search of work. These newcomers often end up not (2) —- the opportunities they are looking for, so they become part of the urban poor. (3) —- arrival to the city, they often encounter lack of housing and infrastructure services. To (4) —- the lack of available homes, newcomers often set up shelters on the city outskirts, usually on public-owned land. They often live without electricity, running water, a sewerage system, roads and other urban services. (5) —- dealing with poor sanitation and pollution from dirty cooking fuels and primitive stoves, they are exposed to modern environmental hazards, such as urban air pollution, exhaust fumes and industrial pollution.

1.

a)    unless

b)    in case

c)    so that

d)    whenever

e)    because

Görüldüğü gibi, ilk soru bağlaçlardan gelmiş. Eğer dikkat ederseniz, bağlaçtan önce ve sonra kurallı, düzgün birer cümle gelmiş. Dolayısıyla, bize bir zarf cümleciği yani “adverbial clause” gerekiyor. Eğer anlama bakarsak: Birçok kentsel alan büyüyor —- kırsal art bölgeleri bunalımda, burada sanayisi gelişmemiş anlamında kullanılmış. Gördüğünüz gibi bize bir adet sebep-sonuç anlamlı zarf cümleciği gerekiyor. Belki ilk başta görünmüyor ama doğru cevap en temel şık olan E, yani “because”.
2.

a)    to find

b)    finding

c)    to have found

d)    being found

e)    to be found

İkinci soru ise, yine dilbilgisinden fakat bu sefer zamanlar konusundan. Çok ince bir teknik ile “end up” “phrasal verb” peşinden bir fiil daha gelirse türünün diğer örnekleri gibi “gerund” alması gerektiğinden muhtemel doğru şıkları kolayca B ve D ye indirgeyebiliyoruz. Yani aktif ya da pasif yapı kalıyor. Cümlede herhangi bir edilgen yapı gözlemlenmediğinden doğru cevabı B olarak işaretliyoruz. Eğer “phrasal verb” konusunu esaslı bir kaynaktan çalışırsanız, bu konudan bahsedildiğini kolayca fark edebilirsiniz.
3.

a)    About

b)    To

c)    For

d)    Upon

e)    By

Üçüncü sorunun edatlardan geldiğini görüyoruz. Normalde, tamamen bilgi isteyen bir soru aslında. Ancak, cümle başında olması, akıllara hemen tek bir şıkkı getiriyor. Cümle başında olmasının yanında, ardından isim halinde kullanılan bir kelime (arrival), edatın bağlaçlar konusundaki “prepositional phrase” yani edatla kullanılan ve kurallı cümle olmayan yapılardan birinin kullanılması da akıllara gelen şıkkı daha güçlü hâle getiriyor. Dikkat ederseniz, cümlenin anlamında, bir zaman sıralaması var. Şehre ulaştıklarında,  genellikle barınma ve altyapı sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Dolayısıyla, hiç eleme yoluna gitmeden doğru cevabı yani D seçeneğini işaretliyoruz.
4.

a)    cut down on

b)    go in for

c)    turn back on

d)    fall behind with

e)    make up for

Nihayet dördüncü soruya geldiğimizde, kelimeler ile daha doğrusu “phrasal verb” dediğimiz deyimsel fiiller ile karşılaşıyoruz. Fiillerin anlamlarına bakacak olursak:

a)       cut down on: azaltmak, kesinti yapmak

b)      go in for: uğraşmak,-e meraklı olmak

c)       turn back on: birine sırt çevirmek

d)      fall behind with: gecikmek

e)      make up for: telafi etmek

Fiillerin anlamlarını çıkardıktan sonra paragrafta ne denmiş ona bakalım. Kullanılabilir evlerin eksikliğini —- için, yeni gelenler genellikle devlet arazisinde, şehrin dışında, barınaklar kurarlar. Cümleyi anlamlı kılan tek seçeneğin E şıkkı olduğunu görüyoruz.

5.

a)    Despite

b)    Owing to

c)    For the sake of

d)    In addition to

e)    Unlike

Yine bağlaçlar konusundan bir soru gelmiş son soruda. Cümledeki anahtar kelimelere bakarsanız, hepsinin olumsuz, köyden kente göçenlerin maruz kaldıkları sorunlar olduklarını görebilirsiniz. “they are …” bölümüne kadar belli sorunlardan bahsedip, ilave olarak cümlenin geri kalanında da örnek teşkil edebilen sorunlardan bahsediliyor. Yani bir ekleme yapılmış. Ekleme, ek bilgi sunma konuları için kullanılan bağlaçlardan sadece D seçeneğindeki “in addition to” bağlacını görebiliyoruz. Dolayısıyla doğru cevap da D.

Çözdüğümüz bu paragraf ve beş sorusu tabi ki size yetmemelidir. Bu konuyla ilgili yayınladığımız videonun yanında aşağıdaki soru çözümü videomuzu da izlemenizi, ÖSYM arşivindeki soruları çözmenizi, on soruluk bir paya sahip olduğundan, cloze test konusuna gerekli özeni göstermenizi tavsiye ediyoruz.

İngilizce Boşluk Doldurma – Cloze Test Soru Çözümü

Bir sonraki YDS konumuz Cümle Tamamlama Soruları olacaktır.

Bu yazı İngilizce Boşluk Doldurma | Cloze Test Konu Anlatımı Soru Çözümü ilk olarak şurada görüldü: .

]]>
http://www.kpsskonu.com/yds/ingilizce-bosluk-doldurma-cloze-test/feed/ 0 5006